Ardooie kan je met recht de Belgische bakermat van kwalitatief handgereedschap voor tuinbouw, bouw en industrie noemen. Ruim 150 jaar geleden richtte Joannes De Pypere zijn ‘smidse’ voor ‘Ardoois alaam’ op vlakbij het station. In dezelfde periode startten de broers Francis en August Polet hun smederij in het Oost-Vlaamse Borsbeke. Nu zitten de voormalige concurrenten samen op hun nieuwe stek van maar liefst 8.000 m² in de Stationsstraat 176 bus A in Ardooie.
“Met onze nieuwe stek, waar innovatie, passie voor het ambacht en duurzaamheid hand in hand gaan, zijn we klaar voor de toekomst. Door verder te investeren in een efficiëntere productie en magazijnactiviteiten, meer te exporteren en ons assortiment verder te verbreden, willen we dit jaar groeien met 7%,” zeggen Nicolas Ampe en Xavier Devos, mede-zaakvoerders van Polet en De Pypere.
Van generatie op generatie
Jaarlijks fabriceert men hier zo’n 250.000 schoppen, 60.000 spades maar ook hakken en schoffels of woelvorken voor de tuinbouw, de bouw en de industrie. En dat voor drie merken: De Pypere, Polet en Polet Traditional. Die laatste categorie vormt zowat de Rolls-Royce onder de handgereedschappen en wordt op een meer ambachtelijke manier gesmeed. Al deze producten zijn verkrijgbaar in zo’n 1.300 verkooppunten zoals tuincentra, bouwmarkten en DIY (do it yourself)-zaken in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden en sinds vorig jaar ook in Denemarken.
“De passie voor het ambacht en het gebruik van de beste grondstoffen, zorgen samen voor producten van de hoogste kwaliteit”, aldus Xavier Devos. ” Een De Pypere of Polet heb je voor het leven. Meer nog: onze schoppen, spades en hakken en schoffels worden doorgegeven van generatie op generatie”, aldus nog Xavier Devos.