CEO Sigrid Pauweleyn stelde het bedrijf voor aan de premier. Trotec is een absolute voorloper als het over circulaire economie gaat. In tempore non suspectu bedacht vader Pauweleyn een zonder meer uniek concept: voedingsafval middels een uniek technisch procédé recycleren tot dierenvoeding.
“Op vandaag kunnen we zo 250.000 ton afgekeurd afval een nieuwe bestemming geven”, aldus Sigrid Pauweleyn. “We gaan zo de voedelverpsilling tegen maar dragen ook in grote mate bij tot een beter milieu met minder pesticiden en minder meststoffen. We doen in deze fase onderzoek naar nieuwe afvalstromen die zouden kunnen ingezet worden. Dat zou 150.000 ton bijkomende capaciteit moeten opleveren. Vandaag zijn we actief in België en Frankrijk maar het moge duidelijk zijn dat ons businessmodel ook in andere Europese landen ingang zou kunnen vinden. Dat is ook onze ambitie.”
Het belang van bedrijven
Alexander De Croo nam daarop de micro en had niets dan lof voor Trotec. “Het mooiste bewijs dat (West-)Vlaanderen bijzonder innovatieve kmo’s telt die ook voorlopers zijn als het over duurzaamheid gaat”, aldus de premier. “Soms zijn we te bescheiden terwijl onze bedrijven hoog scoren in Europese rangschikkingen. We moeten met zijn allen meer fier leren zijn op onze prestaties. Dit land heeft geen grondstoffen maar scoort top met zijn brains. Mij moet je niet overtuigen: de welvaart komt in de eerste plaats van onze kmo’s. Daarom moeten we er alles blijven aan doen om dat ondernemerschap op alle mogelijke manieren te steunen. Inzake vergunningen bijvoorbeeld (alles moet sneller) en ook inzake onderwijs (alles moet beter).”
Vragenuurtje
De Veurnse ondernemers kregen vervolgens het woord. Iemand had een vraag over de subsidiepolitiek van de Franse overheid, zoals in Duinkerke dat zo heel wat West-Vlaamse ondernemers weet aan te trekken. De Croo was duidelijk in zijn betoog: “We zijn tegen elke vorm van subsidie, en het wordt tijd dat we de lat in Europa meer gelijk leggen”, aldus de premier. “Ik weet ook dat bedrijven hier wegtrekken omdat ze geen mensen vinden. De volgende regering moet absoluut werk maken van het activeren van zogenaamde arbeidsongeschikten die wel degelijk kunnen werken en een grotere groep vormen dan de werklozen.”
Over het energiebeleid brak De Croo een lans voor een derde nucleaire centrale (nu zijn er dat twee) die de bevoorrading in de komende twintig jaar moet helpen verzekeren. Over de mondiale economie zei de premier dat Europa dringend moet leren zich sterker op te stellen tegenover machtsblokken als de VS en China. Op één vraag moest hij het antwoord schuldig blijven omdat hij het dossier naar eigen zeggen onvoldoende kende: een door iedereen gewenste autosnelweg tussen Ieper en Veurne. Een dossier dat inmiddels al drie decennia aansleept.
foto: Martine Bourguignon d’Herbigny