Potteau-Labo bouwde mee aan “La Cité du Vin” in Bordeaux

Cite du Vin BordeauxNiet alleen het voetbalstadion van Bordeaux kleurde Belgisch, met dank aan de Rode Duivels. Ook het gloednieuwe belevingscentrum “La Cité du Vin” in Bordeaux kleurt zwart, geel en rood. De bouw van de permanente tentoonstellingsruimte in dit iconische gebouw werd toevertrouwd aan Potteau-Labo, een kmo uit Kortrijk die gespecialiseerd is in het bouwen van complexe concepten op maat. “Voor deze opdracht moesten we het scenografisch ontwerp van het bureau Casson Mann omzetten in technisch haalbare constructies van hout, staal, plastic en glas”, legt Bram Clinckemaillie uit. Potteau-Labo is marktleider voor laboratoriuminrichting in België. Maar het Kortrijkse bedrijf heeft ook heel wat ervaring met projecten voor inrichtingen op maat in kantoren, musea en bezoekerscentra. In eigen land staan onder meer Résidence Palace in Brussel, Trainworld in Schaarbeek en het Mons Memorial Museum op de referentielijst. In Frankrijk werkte Potteau-Labo eerder al mee aan het Musée des Confluences in Lyon. Aan die lijst mag nu ook “La Cité du Vin” in Bordeaux worden toegevoegd. Het belevingscentrum over wijn en wijncultuur heeft nog maar net de deuren geopend. Het is een iconisch gebouw dat aan de buitenzijde de vorm van een karaf heeft. Ook in de interieurinrichting werden innovatieve creatieve concepten toegepast, waarbij natuurlijke materialen en state-of-the-art technologie naadloos in elkaar over gaan.

Potteau-Labo is één van de hoofdaannemers van die binneninrichting. De Kortrijkzanen haalden de opdracht binnen, voor een budget van 3,8 miljoen euro. “We zijn in januari 2015 begonnen met de engineering,” aldus Clinckemaillie. “Een belangrijk onderdeel van ons werk is immers het zoeken naar de juiste dragende structuren en achterliggende constructies om de creatieve ideeën en wensen van de ontwerpers om te zetten in realiteit. We vertrekken van hun tekeningen en renderings. Die concepten ontleden we volledig op technisch niveau: welke structuren zijn haalbaar? Welke verbindingen hebben we nodig? Hoe kunnen die zaken ter plekke worden geïntegreerd en gebouwd, binnen de beperkingen van het gebouw zelf?” De R&D-opdracht van dergelijk project neemt heel wat tijd in beslag, ook al omdat naast de haalbaarheid ook de stabiliteit en veiligheid van alle constructies moet worden onderzocht. In het atelier in Kortrijk werden vervolgens de nodige elementen ontworpen, gebouwd en getest. “Dankzij de jarenlange ervaring met complexe laboratoriumprojecten beschikt ons team over een enorme knowhow om speciale maatwerkinrichtingen uit te voeren, aldus de woordvoerder van Potteau-Labo. “Het is daar dat we ook volop toegevoegde waarde kunnen bieden in het combineren van de meest diverse en duurzame materiaalsoorten met hoog afwerkingsniveau tot een mooi, betrouwbaar en betaalbaar interieur.”

Begin dit jaar begon dan de effectieve inrichting van de permanente tentoonstellingsruimte in Bordeaux. Daarvoor deed het familiebedrijf Potteau ook een beroep op twee lokale partners. Alle dragende structuren en het gros van de afwerkingselementen werden in het Kortrijkse atelier gebouwd. Een aantal elementen die daar werden geassembleerd en getest, moesten weer gedeeltelijk worden ontmanteld om ze naar Bordeaux te kunnen transporteren. Het project werd eind april opgeleverd, en La Cité du Vin opende enkele weken terug onder ruime belangstelling de deuren. “Alles samen heeft een team van zowat 35 mensen hier bijna anderhalf jaar aan gewerkt”, vertelt Bram Clinckemaillie van Potteau-Labo. (KC)