De brief die Jeroen Cauwelier richt aan de regering en meer specifiek ook aan premier Alexander De Croo, wil geen gezeur zijn maar is wel heel duidelijk wat de problematiek van de reissector betreft. “Als als ondernemer binnen de toerismesector zou ik nochtans geen gebrek hebben aan onderwerpen om over te zeuren, maar we gaan dat niet doen”, schrijft Cauwelier in zijn open brief. “We gaan niet zeuren over 12 maanden stilstand, over 12 maanden amateuristisch gegoochel met reisadviezen, immer wisselende kleurencodes, quarantaines, over 12 maanden bashen op het internationaal reizen, over 12 maanden gratis blijven werken om onze klanten bij te staan, te repatriëren, te herboeken , de herboekingen te herboeken, terug te betalen, personeel op te roepen en te betalen om klanten terug te betalen, 12 maanden negatieve omzet te beleven. Over dit alles gaan we niet zeuren. Hoe zouden we durven gezien dit blijkbaar noodzakelijke offers zijn voor het algemeen welzijn en de volksgezondheid in tijden van crisis? Meer zelfs, hoe trots ben ik niet op al mijn collega’s uit de reisindustrie, op hun ‘courage’ en doorzettingsvermogen, om desondanks alles en alle bagger en onwaarheden die we dagelijks over ons heen krijgen, na 12 maanden gratis ploeteren nog steeds iedere dag er het beste van proberen te maken en oplossingen te zoeken voor alle getroffen reizigers en dossiers. Toerisme is een sector gedreven door de passie en love for the job. Mensen die in de reissector werken, blijven er soms tegen beter weten in, altijd voor gaan.”
Akelig kil
Waarom dan wel deze brief gericht aan jullie, beste Premier Alexander De Croo en de regeringsleden? “Omdat het tijd is voor jullie om kleur te bekennen”, vervolgt Cauwelier. “Het is tijd voor jullie om een duidelijk standpunt in te nemen, omdat er ook aan onze passie grenzen zijn over wat we willen opofferen. De gemakkelijkheid en de vanzelfsprekendheid waarmee u, premier De Croo, opmerkte dat het reisverbod verlengd blijf tot na de Paasvakantie voelt akelig kil aan. De opmerking die daarop volgde “het verbod wordt opnieuw geëvalueerd op 26 maart” is een ganse sector vierkant in het gezicht uitlachen, gezien tegen dan het ‘paaskalf’ al lang verdronken is. Een goed verstaander begrijpt dat dit misschien wel de achterliggende bedoeling is van de regering, tegenover een gepassioneerde en ‘naïeve’ sector die dat toch zal slikken. Het feit dat er op de gepresenteerde exit kalender zelfs geen plaats was voor 1 letter over de reissector, bevestigt enkel het vermoeden dat men onze sector als verwaarloosbaar acht.”
Nood aan keuzes maken
Jeroen Cauwelier stelt aan De Croo en de regering dan ook de vraag: “Wat wordt het? Snijden jullie de Belgische reissector los van de relance om zoveel mogelijk anderen te redden ? Of zien jullie toch nog waarde in onze sector, die tot op vandaag (en ook nog de komende tijd) één van de zwaarste offers heeft moeten brengen? Het zou jullie sieren mochten jullie eerlijk hierop antwoorden. Ik heb alvast geen nood meer aan smoesjes, vage perspectieven of dooie mussen. Dat horen we nu al 12 maanden. Geef eerlijk toe dat Belgische reisbedrijven het noodzakelijk offer zijn om de rest te vrijwaren, of stop per direct met jullie chaos en amateurisme omtrent het internationaal reisverkeer en ga samen met ons aan de slag om een werkbaar en realistisch kader te creëren waarin we in de hopelijk nabije toekomst terug kunnen ondernemen. Solidarity is een weg met tweerichtingsverkeer.”