Vier ontwerpteams werden geselecteerd om de hub te realiseren. Het gaat om aaa architectuuratelier ambiorix (Antwerpen), Baumschlager (uit de provincie Luxemburg), de combinatie van het Brabantse Terwecoren Verdickt, het Kortrijkse Claeys/Haelvoet Architecten en het Antwerpse Wirtz , en tot slot om Havana Architectuur (Gent).
Het nieuwe gebouw moet niet alleen fungeren als een landmark voor de site, maar ook een toekomstvisie op de wetenschappelijke en industriële ontwikkeling in West-Vlaanderen uitdragen. In deze ontwikkeling staat kennis centraal, met duurzame energie en circulariteit als hoofdthema’s, en met aandacht voor continuïteit en aansluiting met het verleden. Functioneel gaan beide gebouwen daarom deel uitmaken van eenzelfde wetenschapshub en zullen ze door eenzelfde partij geëxploiteerd worden.
Bruggen bouwen
De Provincie West-Vlaanderen heeft de voorbije jaren een sterke innovatiegerichte werking uitgebouwd vanuit POM West-Vlaanderen en TUA West onder de noemer ‘Fabrieken voor de Toekomst’. Er kwam een netwerk van thematische wetenschapsparken met een sterke sectorale focus. In een volgende fase wordt een cross sectorale link gemaakt tussen de verschillende Fabrieken. Bedrijven toegang geven tot (kennis)infrastructuur en tools aanreiken om te schakelen in de snel veranderende wereld, staan hierin centraal.
Tegelijk wordt met het oog op kruisbestuiving een figuurlijke brug gebouwd tussen de onderzoeks- en de bedrijfswereld. Naast de inhoudelijke samenwerking komt er ook een fysiek ankerpunt waar kennisinstellingen van verschillende netten en bedrijven elkaar op neutrale bodem kunnen ontmoeten en een platform ter beschikking krijgen voor het valoriseren van hun innovatieve trajecten.