In juni lanceerde POM West-Vlaanderen onder het motto ‘Collaborate & Innovate’ voor de derde maal een projectoproep ‘Quick Wins Fabrieken voor de Toekomst’. Bedrijven actief in de sectoren nieuwe materialen, voeding, machinebouw & mechatronica, blue energy en drones kregen de kans om financiële ondersteuning van maximaal 25.000 euro aan te vragen om samen met een ander bedrijf op korte termijn een innovatief idee tot een concrete realisatie uit te werken.
Opkrikken van innovatiekracht
“Met Fabrieken voor de Toekomst van POM West-Vlaanderen zetten we al vele jaren in op het stimuleren van de kenniseconomie in onze provincie”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Bedrijven zoeken naar een balans tussen hun bestaande business en hun innovatieactiviteiten, zeker in deze tijden. Versterking van de innovatiekracht van bedrijven is cruciaal voor de continuïteit van een onderneming en vormt zelfs de belangrijkste hefboom om meer groei te creëren. Bovendien heeft innovatie vaak ook een breder,
maatschappelijk belang. Bijvoorbeeld onder de vorm van meer duurzame producten, producten of diensten die meer beantwoorden aan nieuwe noden of productiemethoden die werkbaarder zijn voor de arbeiders. Logisch dus dat we als provinciale overheid onze verantwoordelijkheid nemen om bedrijven aan te moedigen om te innoveren.”
Vraag en aanbod
Om in aanmerking te komen voor de financiële ondersteuning van de Quick Win moesten de bedrijven aan een paar criteria voldoen. “Uiteraard was het element van innovatie heel belangrijk maar er moest ook een vraaggedreven karakter zijn met potentieel voor lokale vermarkting”, zegt Lieven Tack, algemeen directeur van POM West-Vlaanderen. “De haalbaarheid van de realisatie van de proefopstelling, het prototype of de
pilootinstallatie speelde een rol. De mate van cocreatie tussen de verschillende projectpartners en de gevraagde budgetten in overeenstemming met de geplande activiteiten woog eveneens sterk door. Potentieel voor internationalisering was ook een pluspunt. De jury gaf ook punten voor de mate waarin kmo’s zich met de ontworpen technologie kunnen profileren.”
Innovatie in diverse sectoren
25 van de 47 ingediende dossiers werden goedgekeurd. De geselecteerde projecten zijn heel divers. Cube (Oostkamp) en Foodlab Proef (Wichelen)
produceren een plantaardige droge worst bestaande uit lokale groenten en ingrediënten uit reststromen. Chilli Robotics (Kortrijk) en Raven Pest Control (Temse) slaan de handen in elkaar om een industriële servicerobot te bouwen om ongedierte te bestrijden. AllWaves (Oostende) en Sioen Industries (Ardooie) vervaardigen met ‘Insane in the Membrane’ een trillend membraam om op een duurzame manier golven voor surfpools op te wekken. Picanol (Ieper) en Savaco (Kortrijk) tenslotte werken een mooi staaltje van industrie 4.0 uit door productieparameters van geconnecteerde machines van slimme visualisatie te voorzien.
Vorig jaar dienden Van Hoecke Automation uit Gavere samen met VAPO Hydraulics uit Moorslede ook een dossier in. Resultaat was een hydraulische aandrijving met energiezuinige optimalisatie die zich ondertussen opwierp tot een geduchte concurrent van de elektromechanische aandrijving. Intekenen op de Quick Win scheelde voor Stijn Schacht van VAPO Hydraulics een serieuze slok op de borrel: “ Vlaamse bedrijven werken dag en nacht waardoor er geen tijd overblijft om op zoek te gaan naar efficiëntie of productoptimalisatie”, aldus Stijn Schacht. “De financiële steun van de Quick Wins gaf ons de nodige ademruimte om een oplossing te kunnen aanbieden die uiteindelijk tien keer zo energie efficiënt is.”