Jan Desmet en Ode De Brabandere gaan diep op de materie in. Ze hebben een vijfpuntenplan aan het papier toevertrouwd, met de bedoeling de toekomst in de grensregio te helpen vrijwaren. “Menen wordt vaak gezien als de meest marginale stad van België, maar onze stad herbergt enkele van de meest vooruitstrevende, hoogtechnologische en performante bedrijven van het land”, zo luidt de boodschap in de inleiding. “Ook Wervik, nauwe buur van Menen, herbergt topbedrijven in hun sector. Het is cruciaal dat de nieuwe stadsbesturen deze unieke positie erkent en ondersteunt, meer nog, gebruikmaakt van onze ‘naamsbekendheid’ om te tonen welke parels er in de stad aanwezig zijn.”
Vijf actiepunten
De toekomstige besturen worden opgeroepen om aandacht te besteden aan de volgende punten. Het to do-lijstje omvat 5 cruciale thema’s.
1. Ondersteuning van innovatie en technologie
Menen en Wervik hebben een rijkdom aan bedrijven die zich richten op innovatieve technologieën en hoogwaardige productieprocessen. Wij vragen dat het nieuwe stadsbestuur daarom de samenwerkingen stimuleert en faciliteert tussen lokale bedrijven en onderwijsinstellingen om een sterke technologische basis en kennisoverdracht te waarborgen. Verder moet ook de
infrastructuur verbeterd worden wat essentieel is voor alle bedrijven. Denk onder meer ook aan snelle internetverbindingen. Het zou goed zijn actief te lobbyen voor een beter en sterker mobiel 5G-netwerk dat kan concurreren met het Franse systeem. Vooral op Grensland is het sterke Franse net dominant en verliezen onze bedrijven efficiëntie door steeds wisselende signalen/netwerken.
2. Faciliteren van ondernemerschap
Om het ondernemersklimaat te versterken, is het noodzakelijk om de volgende maatregelen door te voeren:
-Verminderen van administratieve lasten voor startups en kleine ondernemingen, zodat zij sneller en efficiënter kunnen opereren. Dit geldt eveneens voor de middelgrote en de grote ondernemingen. Administratieve overlast werkt vertragend en vraagt ook veel werkingsmiddelen.
-Creëren van een ondernemersvriendelijke omgeving door de oprichting van incubators en accelerators die ondersteuning bieden aan nieuwe en groeiende bedrijven. Hangar K in Kortrijk kan hier als voorbeeld worden genomen.
-Aanbieden van opleidingsprogramma’s en workshops gericht op ondernemerschap en bedrijfsontwikkeling.
-Stimuleren van samenwerking met de lokale VDAB om de regionale ondernemingen te kennen en de perfecte match te kunnen maken tussen werkzoekenden en vacatures. Op vandaag stellen we vast dat er bij de VDAB geen of onvoldoende kennis is over de behoeften van de ondernemingen.
-Een loket voor lokale economie dat ondernemers begeleidt naar de snelste weg tot vergunningen.
3. Stimuleren van lokale economie
Een sterke lokale economie is essentieel voor de welvaart. Wij stellen voor:
-Het bevorderen van lokaal kopen/(aan)besteden en het ondersteunen van lokale bedrijven door middel van overheidsopdrachten en campagnes. De industrie van Grensland en omgeving is zeker bereid om ook de lokale zelfstandige de hand te reiken door samenwerkingen op poten te zetten.
-Verbeteren van transport en logistiek door infrastructuurprojecten die de bereikbaarheid van Grensland en efficiëntie van goederen- en personenvervoer vergroten. De ontdubbeling van de N58 vanaf de afrit M&W langs de A19 zal hier een grote verbetering betekenen voor de doorstroming van zowel woon-werkverkeer als van goederentransport. Verder moet de verkeersveiligheid voor de zwakke weggebruiker centraal staan, zodat onze medewerkers veilig van en naar het werk geraken.
-Promotie en branding van Menen en Wervik als een aantrekkelijke locatie voor nieuwe bedrijven en investeerders door middel van gerichte marketingcampagnes. Onze ondernemingen staan open om samen te werken aan een verbeterde uitstraling.
4. Duurzaamheid en milieu
Het is van groot belang dat economische groei hand in hand gaat met duurzaamheid door het:
-Stimuleren van groene technologieën en duurzame bedrijfspraktijken door minstens een voortrekkersrol te spelen. Een leidende rol te nemen met betrekking tot warmtenetwerken en/of energienetwerken, zou een goede basis kunnen zijn.
-Investeren in milieuvriendelijke infrastructuur zoals energie-efficiënte gebouwen en duurzame transportoplossingen.
-Bevorderen van milieubewustzijn binnen de bedrijfssector en de bredere gemeenschap.
5. Revitalisatie Grensland
In de vorige legislatuur (19-24) werd het engagement aangegaan om de studie voor het revitaliseren van de industriezone op te starten. Op vandaag zijn de eerste afspraken gemaakt en wordt het traject aangevangen. We vragen verder:
-Een duidelijk engagement tot het uitvoeren van de werken in de legislatuur 25-29. Grensland is een van de oudste industriezones van West-Vlaanderen en er is een echte nood aan het bouwen aan een modern, efficiënt en veilig toegankelijk industriepark. De ondernemers reiken de hand om dit gemeenschappelijk te realiseren.
-Het faciliteren van de realisatie van één grote energieneutrale zone (met een eigen energiehub).
-Gescheiden rioolstelsels moeten ervoor zorgen dat milieuproblematieken met de kwaliteit van het Leiewater niet meer voorkomen.