De Fedustria-leden onderschrijven grotendeels de stelling dat minstens de jongste 2 kerncentrales nog minimum 10 jaar zouden openblijven, precies om ervoor te zorgen dat de energiebevoorrading verzekerd en betaalbaar blijft. We moeten ons behoeden voor een té ambitieus klimaatbeleid dat de industriële welvaartscreatie ondermijnt, zo luidt de redenering.
Pieterjan Desmet wil ook van geen onzekerheid weten als het over energiebevoorrading gaat. “Ondernemers krijgen al onzekerheden genoeg op hun bord”, zegt hij recht toe recht aan in een interview met De Tijd. “Maar ik geloof wel voluit in de transitie naar hernieuwbare energie. Toch is het gewoon dom het moment van de kernuitstap per se in 2025 te willen behouden, in plaats van bijvoorbeeld in 2030.”
Aanval op kmo’s
De Wetstraat moet weten dat ze de kernuitstap uit haar hoofd moet zetten, zo luidt de algemene teneur bij bedrijven. De kmo’s vrezen zelfs ronduit dat de maakindustrie de speelbal wordt van een roekeloos energiebeleid. Pieterjan Desmet zegt noch min noch meer dat de regering ernstige risico’s neemt met de energiebevoorrading van ons land. “Waarom de zekerheid van kerncentrales nu holderdebolder over boord gooien en onzekerheid creëren?”, aldus Desmet. Met corona, de schaarse grondstoffen, de moeilijke bevoorradingsketen, de kosten van het klimaat, de stijgende loonkosten en de War for Talent is er al genoeg onzekerheid. Nog erger is het cynische politieke spel van de Vlaamse overheid versus de federale overheid.”
Eigen oplossingen
Decospan heeft zich de voorbije jaren, zoals zoveel kmo’s in West-Vlaanderen, al zelf goed voorbereid op het energievraagstuk van de toekomst. Onder meer door 4 Megawatt zonnepanelen op het eigen dak aan te leggen (goed voor de helft van de stroombehoefte) en ook door samen met twee andere bedrijven te participeren in twee windmolens. Napoleon – of was het zijn moeder? – zei het al: “Gouverner, c’est prévoir.”