Dewaflex 20

Pieter Dewaele wijst ondernemers de weg richting Frankrijk

ROUBAIX - Fransen spreken geen Engels, Fransen zijn chauvinistisch en Frankrijk is bureaucratisch. Het zijn de klassieke clichés die de ronde doen als het gaat over zaken doen in Frankrijk. Deze (voor)oordelen leven bij veel ondernemers en weerhouden er hen van te onderzoeken of zaken doen met Frankrijk kansen biedt. Onterecht, want onbekend kan ook onbemind zijn, vindt Pieter Dewaele, oprichter en CEO van het in Roubaix (Frankrijk) gevestigde DewaFlex. 

 

Na vele jaren te hebben gewerkt als commercieel agent in Frankrijk voor een Duitse onderneming besloot de Vlaming Pieter Dewaele in 2013 een eigen bedrijf te beginnen. Met als doel om Vlaamse ondernemers te helpen de Franse markt te verkennen en betreden. Zijn ervaringen hadden hem doen beseffen dat Frans spreken alleen niet genoeg is om zaken te kunnen doen met Fransen. Wat dan wel? Het antwoord schuilt in het kunnen doorgronden van cultuurverschillen en die verschillen ook respecteren. DewaFlex was geboren.

Obstakels oplossen

Sindsdien heeft DewaFlex vele, vooral Vlaamse, en niet in het minst West-Vlaamse, bedrijven op weg geholpen. Pieter Dewaele: “Zowel Vlamingen als Nederlanders noemen Fransen arrogant. Omdat ze geen Engels spreken. Of omdat ze graag wijzen op de verworvenheden van hun land. Is dat laatste chauvinisme? Zeker. Maar je mag best trots zijn op wat je land heeft bereikt. Fransen voelen zich ongemakkelijk met talen. Zij worden nerveus als iemand hen in het Engels aanspreekt. Veroordeel het niet. Maar zie het als een gegeven.

Concreet houvast

Pieter kent als geen ander de beweegredenen van Fransen om iets wel of niet te doen. Naar het buitenland bellen is een obstakel. Niet in de eigen taal kunnen communiceren is een obstakel. Maar deze obstakels zijn op te lossen. DewaFlex biedt een aantal laagdrempelige diensten om bedrijven voor Fransen makkelijk benaderbaar te maken. Zoals een Frans telefoonnummer dat door mensen van DewaFlex in het Frans wordt beantwoord. Of een Frans (post)adres in Roubaix. Nu zijn dit kleine ondersteunende diensten.

De expertise van DewaFlex gaat veel verder. Vanuit het kantoor in Roubaix worden met 30 medewerkers marktanalyses uitgevoerd en adviesrapporten opgesteld die ondernemers concreet houvast bieden. DewaFlex rekruteert Franse commercieel agenten die desgewenst kantoor kunnen houden in Roubaix. Bovendien worden alle voorkomende zaken op fiscaal en juridisch terrein geregeld evenals arbeidsovereenkomsten en arbeidscontracten. De faciliteiten van DewaFlex in Roubaix bieden zelfs de mogelijkheid om demonstratieruimtes in te richten en grote groepen (potentiële) klanten te ontvangen. Maar om daar gebruik van te maken moet je wel eerst een idee hebben van de Franse markt.

Derde regio van Frankrijk

Pieter Dewaele wijst er graag op dat de regio Hauts-de-France de derde economische regio in Frankrijk is met een jonge beroepsbevolking en een gevarieerde economische structuur waarin sectoren als auto-industrie, agro- en foodprocessing, retail, IT en zakelijke dienstverlening ruim zijn vertegenwoordigd. Inmiddels heeft Dewaflex ook een kantoor geopend in Nederland. “De voorbeelden zijn legio van Vlaamse bedrijven die via Noord-Frankrijk verder in het land hebben kunnen expanderen”, aldus Dewaele. “Dus waarom zou dit ook niet kunnen lukken met Nederlandse bedrijven, er zijn kansen genoeg.”

info: Op 18 november organiseert Dewaflex een business seminarie in Beernem over zaken doen met en in Frankrijk (www.dewaflex.com)