WIELSBEKE – Vlaanderen heeft wel meer top intelligentsia, en West-Vlaming (Wielsbeke) Piet Vanthemsche is er beslist één van. Geen wonder dan ook dat hij de voorbije dagen aangesteld werd als co-voorzitter van de Economic Risk Management Group, kortweg ERMG. De ERMG moet de regering met stichtend advies bijstaan in deze moeilijke tijden. Piet Vanthemsche windt er, zoals we hem kennen en waarderen, geen doekjes om: we moeten alles in het werk stellen om ook de economie draaiende te houden, uiteraard zonder de gezondheid van de werknemers in het gedrang te brengen. Volgens Vanthemsche is ook telewerken een deel van de oplossing.
“Mensen worden geconfronteerd met een aantal maatregelen die hen moeten beschermen tegen het virus, wat lastig is. Langs de andere kant willen we mensen ook aanmoedigen om aan het werk te blijven.” Dat is het standpunt dat Piet Vanthemsche van de daken schreeuwt tegenover de media. Terecht want de economie is, waar ook ter wereld, dé peiler waarop een maatschappij is gebouwd.
Voor Vanthemsche is het duidelijk: wie kan thuiswerken, móet thuiswerken. Waar dat niet kan, moeten er voldoende voorzorgen genomen worden door de werkgever om de werkgevers voldoende te beschermen. De co-voorzitter van de taskforce benadrukt dat een positieve aanmoediging nodig is en dat we mensen dankbaar moeten zijn dat ze blijven werken, zodat onze economie kan blijven draaien.
Essentiële schakel
In zijn betoog verwijst ex-Boerenbond voorzitter Vanthemsche onder meer naar chauffeurs en naar werknemers in industriële sectoren, in de farma- en voedingssector. “Voeding in de winkels, medicijnen bij de apotheek, de post die pakjes blijft rondbrengen, energie die geleverd wordt, de gezondheidswerkers die blijven werken, dat alles is erg belangrijk voor de rest van de economie en voor ons dagelijks leven”, zegt Vanthemsche, die benadrukt dat we op die manier ook voorkomen dat de bevoorradingsketens wegvallen. Wie ziek is moet uiteraard wel thuis blijven.
Dat betekent niet dat Vanthemsche tegen tijdelijke werkloosheid is. “Tijdelijke werkloosheid is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen hun werk niet verliezen”, zegt hij nog. “Een statuut met een tijdelijke uitkering, waarbij men meteen terug aan het werk kan als het probleem zich herstelt, is volgens hem sociaal gezien dan ook een heel belangrijke maatregel.”