WIELSBEKE – De West-Vlaming Piet Vanthemsche, die de taskforce helpt leiden die de coronacrisis moet beheren, laat zich positief uit over het Belgische consensusmodel dat veel landen ons benijden. Gelijktijdig stelt hij zich ook de vraag welke bedrijven de overheid wél moet helpen redden en welke niet?
De uit Wielsbeke afkomstige Piet Vanthemsche deed zijn uitspraken in de weekendeditie van de krant De Tijd. “Haast nergens in de wereld is de ongelijkheid kleiner dan bij ons,” zegt de gewezen Boerenbond-voorzitter. “We hebben dit te danken aan het corporatistisch consensusmodel dat België zo kenmerkt. Belgen klagen graag over ons model maar ik wil het voor geen geld van de wereld met een ander land ruilen. Maar uiteraard moet het ook betaalbaar blijven. Deze crisis kan daarvoor een katalysator zijn.”
Volgens de hyper intellectueel die Vanthemsche ongetwijfeld is, slaat deze crisis veel harder toe dan de financiële crisis van 2008. Zelfs de dioxinecrisis van de tweede helft van jaren negentig was peanuts in vergelijking met wat er nu gebeurt. “Maar laat ons bij dit alles vooral niet vergeten dat Vlaanderen een groot deel van zijn welvarendheid te danken heeft aan de globalisering”, zegt hij nog.
Wat het reddingsplan betreft voor bedrijven, heeft Vanthemsche grote vragen. “Een algemene maatregel die geldt voor alle bedrijven (zowel gezonde als ongezonde) is duur en niet bijzonder effectief”, vindt hij. “In wezen moet je vooral die bedrijven helpen die gezond zijn maar door de coronacrisis in de problemen komen. De vraag is hoe je dat aanpakt. Dat is een een heel lastige beslissing.”