Huyzentruyt Rhone Alpes

Piet Huysentruyt houdt pleidooi voor West-Vlaams rundsvlees

KORTRIJK – Van 5 tot 20 mei zetten VLAM en APAQ-W het Belgisch rundvlees in de kijker tijdens de veertiendaagse van het rundvlees. Dit gebeurt door middel van proeverijen met een foodtruck en met degustaties op de verkooppunten. De wel bekende West-Vlaamse meesterkok Piet Huysentruyt laat zich niet onbetuigd en houdt een warm pleidooi voor het West-Vlaamse rundsvlees.  

Wie een smakelijk stukje rundvlees wilt, heeft met Belgisch rundvlees een goede keuze gemaakt. Bovendien heb je keuze uit verschillende runderrassen. Het belangrijkste runderras dat in België wordt gehouden is het Belgisch Witblauw, maar je vindt ook veehouders die andere rassen kweken: Rood Ras, Witrood Ras, Roodbont Ras, Charolais, Blonde d’Aquitaine, Hereford en Limousin.

De rundvleescampagne is zichtbaar in de verkooppunten: zowel de zelfstandige slagers als enkele supermarktketens doen mee. Een campagneaffiche zet het rundvlees van bij ons in de kijker aan de hand van de slogan ‘Varieer met smaak. Rundvlees van bij ons.’ Rundvlees is een vleessoort die vaak geserveerd wordt in de horeca. Ook zij zijn een partner in de campagne en geven het Belgisch rundvlees extra uitstraling tijdens de campagneperiode. Er worden productfiches van de verschillende runderrassen ter beschikking gesteld om de kennis over de specifieke eigenschappen van elk runderras aan te scherpen.

De in Kortrijk geboren Piet Huysentruyt wil zich mengen in het debat pro vlees: “De manier waarop de Belgische kwekers vandaag bezig zijn met hun vak is uniek en uitstekend”, aldus Piet. “De kwaliteit van rundvlees van bij ons staat dan ook heel hoog aangeschreven. Ons bekendste ras is de allrounder Witblauw. En dat is niet voor niets zo populair in België. Het malse vlees en de zeer toegankelijke smaak maken Witblauw rundvlees immers heel veelzijdig en geliefd bij de Belgische consument. Ik ben zelf een fan van het rood ras van West-Vlaanderen, dat trouwens ook erkend is als Vlaams traditioneel streekproduct. Het zijn prachtige dieren die hun typische smaak krijgen door de gewassen van de West-Vlaamse bodem.”