IEPER – Al minstens vijftig jaar doet Picanol beroep op het kwaliteitswerk van een aantal maatwerkbedrijven uit West-Vlaanderen. Het bezorgde het Ieperse bedrijf een erkenning met de titel ‘ambassadeur van de maatwerkbedrijven’. Luc Tack mocht de award ontvangen uit handen van minister van Sociale Economie Liesbeth Homans. De CEO van Picanol toonde zich razend enthousiast over het precisiewerk van onder meer Westlandia (Ieper) en Mariasteen (Gits).
Maatwerkbedrijven (de vroegere beschutte werkplaatsen) zijn nog te vaak onbekend en onbemind. Terwijl ze als toeleverancier een vaste en betrouwbare partner zijn voor de reguliere economie. Dat is de boodschap die ook Luc Tack wenste uit te dragen bij het in ontvangst nemen van de award.
Om nog meer werkzoekenden met een arbeidshandicap de kans te geven aan het werk te gaan, creëerde minister van Sociale Economie, Liesbeth Homans, 500 bijkomende plaatsen binnen de maatwerkbedrijven en voorzag ze de afgelopen twee jaar ruim 12 miljoen euro investeringssubsidies voor de maatwerkbedrijven. Minister Homans ondersteunt zo ook de reguliere sector in Vlaanderen. Zij doen in hun productieprocessen immers in grote mate beroep op de maatwerkbedrijven. Volgens Homans zorgen alle Vlaamse maatwerkbedrijven samen voor een tewerkstelling van 22.000 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Luc Tack, gedelegeerd bestuurder van de Picanol Group wist te melden dat er vandaag meer dan 200 werknemers van de maatwerkbedrijven ingeschakeld worden in het productieproces. Zij zorgen onder andere voor de integrale en just-in-time afwerkingen van de kabelbomen van de weefmachines. “Op die manier vormen zij een verlengstuk van Picanol Group”, aldus Tack. “Ook wat betreft technologische innovatie staan de maatwerkbedrijven heel ver. Vandaag kijken wij naar hen voor de manier waarop ze erin slagen mensen in te schakelen in de industrie 4.0. Hoe zij technologie inzetten om jobs leefbaarder te maken, dat is indrukwekkend.”