Haspeslagh Phil en KPMG

Philippe Haspeslagh (Ardo) zet de puntjes op de i omtrent corona

ARDOOIE – In een vrije tribune die verscheen in de media, geeft de alom gerespecteerde Philippe Haspeslagh onomwonden zijn mening over wat corona voor gevolgen heeft in het bedrijfsleven. Haspeslagh is voorzitter van de diepvriesgroep Ardo en eredecaan van de Vlerick Business School. Voor hem is het duidelijk dat een tweede lockdown kost wat kost moet vermeden worden en dat de zelfredzaamheid of de slagkracht van onze bedrijven niets dan lof verdient. Weinigen zullen hem tegenspreken.

Philippe Haspeslagh zet een aantal bevindingen op een rijtje. Hij heeft veel lof voor de grote flexibiliteit bij de bedrijven, die zich snel wisten aan te passen aan de nieuwe en onverkwikkelijke situatie die ontstond door een virus. Dat vertaalde zich ook in de aangepaste manier van werken. Veel CEO’s beslisten ook om hun investeringen on hold te zetten en te snoeien in de kosten, overeenkomstig het principe wat moet, dat moet. Opvallend ook: het teamgevoel kreeg meestal een positieve boost, iedereen ging er schouder aan schouder tegenaan.

Dubbel gevoel

Volgens de in brede kringen erg gewaardeerde Philippe Haspeslagh kijken de CEO’s met een dubbel gevoel naar de overheid. Enerzijds is er bijna unaniem lof voor het mechanisme van technische of tijdelijke werkloosheid. Anderzijds is er weinig vertrouwen in de aanpak naar de toekomst toe. Sowieso moet een tweede lockdown vermeden worden, vindt Haspeslagh. Hij stelt vast dat veel bedrijfsleiders bij voorkeur willen dat de overheid investeert in zaken als R&D, infrastructuur, digitalisering of onderwijs, eerder dan de consumptie aan te moedigen. Tussendoor is er ook expliciete kritiek op het feit dat in het staatsapparaat zelf alles bij het oude blijft, zowel organisatorisch als in het politieke bestel.