KORTRIJK – Internationaal ondernemen brengt een pak vragen met zich mee. Voka start daarom met een nieuw initiatief: de Mercurio Global Ambassadors. Bedoeling is om de leden-bedrijven zoveel mogelijk te steunen in hun internationale ambities. Mensen met kennis van zaken, een lokaal netwerk en ervaring kunnen daarbij een grote hulp zijn en een brugfunctie helpen invullen. Voka schuift Philipppe D’heygere naar voor als ambassadeur voor de Chinese markt. Met recht en reden want D’heygere investeerde er al in de vorige eeuw, toen met Stow International. Met zijn huidige bedrijf Lapauw International is hij ook manifest actief op de Chinese markt
“Reeds in 1992 reisde ik op verkenning naar diverse Chinese steden”, vertelt D’heygere via de website atie van Voka West-Vlaanderen. “In 1993 ging ik met een Prinselijke missie mee naar China. Ik ontmoette er talrijke zeer hooggeplaatste ambtenaren en startte in het najaar van 1993 een ‘Rep Office’. In 1995 kreeg ik de toestemming om als eerste Europese bedrijf een fully foreign owned venture company’ op te starten. Het bedrijf startte op 1 januari 1996. Met Stow Shanghai produceerden wij er rekken voor de vele buitenlandse investeerders in China. Sedert die tijd reis ik ook gemiddeld vier keer per jaar naar China.”
Op de vraag wat de do’s en de don’t do’s zijn in China heeft D’heygere een duidelijk antwoord klaar: je moet 7 maal de G aan je kant hebben. De G van Geduld, de G van geld, de G van glimlach, de G van gezicht (een Chinees wil nooit gezichtsverlies lijden), de G van goesting en geduld, de G van gastronomie, de G van Guangxi (lobbywerk zeg maar) en de G van geluk.
Nieuwe maatschappij
D’heygere ziet dat er zich meer en meer duidelijke trends aftekenen. “China is niet meer het China van Deng Xiao Peng noch dit van Yang Zemin”, zegt de kenner-expert-ambassadeur. “Xi Jinping heeft 1,3 miljard Chinezen uit de armoede gehaald dankzij de twee eerder vermelde presidenten. Hij oogst het resultaat van de technologieoverdracht uit het Westen. Deze overdracht gebeurde ook via ongebreideld en schaamteloos kopiegedrag. In China worden namelijk octrooien genomen in alle domeinen in dit in de schoot van alle universiteiten van China. Het gaat over duizenden octrooien per dag. Vandaag beschikt China over supersnelle en zelf gebouwde treinen. Het heeft een marinevloot uitgebouwd en ze zijn geland op de verborgen zijde van de Maan. De zijderoute die ze bouwden geeft hen de mogelijkheid quasi alle havens te controleren van China via Sri Lanka over Afrika tot Europa. Zij hebben een spoorlijn die Shanghai via Chengdu tot in Zeebrugge leidt. 5G is bij Huawei reeds een feit, Chinezen doen ook alles met WeChat: bestellen, betalen, mailen en telefoneren. Gezichtsherkenning is in alle steden overal aanwezig: wie verkeerde dingen doet, verschijnt met zijn foto op gigantische billboards. Er gaan dan punten af van je persoonlijke ID. Te weinig punten betekent: geen reispas meer voor jou. China is een wereldspeler geworden en wil dat duidelijk laten weten.”
D’heygere besluit nog met een gouden tip: Graham Allison heeft een schitterend boek geschreven over de twee wereldmachten USA en China. ‘Destined for War, Can America and China Escape Thucydides’s Trap’. Een must om te lezen en om te begrijpen waar China naartoe gaat.