Eens ondernemer, altijd ondernemer. Dat geldt zeker voor Peter Destrooper die een jaar terug, en samen met zijn broer Patriek, het familiebedrijf Biscuiterie Destrooper (uit Lo-Reninge) in overleg verkocht aan de familie Vandermarliere. Maar stil zitten was geen optie. Inmiddels richtte hij een holding op die participaties neemt in veelbelovende bedrijven uit de voedingssector. De holding luistert naar de naam Oxygenium, een wel overwogen vlag die de lading dekt. “Bedoeling is immers zuurstof te geven aan voedingsbedrijven met groeipotentieel,” zegt Peter Destrooper.
Oxygenium heeft al twee bedrijven van “zuurstof” helpen voorzien. Het betreft het Nederlandse Roka Cheese Crispies en de Vlaamse brouwerij Wieze. Roka uit Delft is een typisch familiebedrijf met een zekere traditie. Het bedrijf specialiseerde zich in het maken van hoge kwaliteit brosse bladerdeegkoekjes, rijkelijk op smaak gebracht met meer dan 30 procent oude Goudse kaas. De producten werden verpakt in een aantrekkelijk gedecoreerd blik, waarin ze goed bewaard konden worden. Tevens zorgde deze verpakking voor een exclusief imago. In 2002 werd het bedrijf gedefamiliariseerd. De nieuwe directie, met ervaring in de kaasindustrie, sluit zich aan bij de originele missie: de productie van authentieke Nederlandse kaaskoekjes, gebaseerd op verfijnd bladerdeeg (90 lagen) en andere hoogwaardige deegsoorten, zoals twaalf maanden gerijpte Goudse kaas of andere ingrediënten van hoogwaardige kwaliteit. In meer dan een opzicht doet het ook erg exportgerichte Roka denken aan de firma Jules Destrooper.
Wieze is een ander verhaal. De brouwerij uit Oost-Vlaanderen heeft ook een traditie om u tegen te zeggen. De nieuwe eigenaars onder leiding van zaakvoerder Alexander Vanlerberghe werken aan een revival en herlanceerden met groot succes de Wieze Tripel, die inmiddels ook in het buitenland opvallend mooie prijzen in de wacht sleepte. (KC)