Na de verkoop van Devan stapte Pentahold in de joint venture ‘Impossible Germany’, een fonds dat werd opgestart door het investeringsfonds M80 dat wordt geleid door Peter Maenhout. Die laatste nam eerder dit jaar zijn collega X Plus over, een specialist in ICT. Maar de samenwerking met Pentahold is zuiver operationeel en houdt geen structurele wijzigingen in van de aandeelhouders. ‘Impossible Germany’ kreeg nu al een kapitaal mee van 11 miljoen euro.
Met 32 % van de aandelen is de investeerder en miljardair Filip Balcaen de grootste aandeelhouder van Pentahold. Hij wordt op de voet gevolgd door de Luxemburger Edmond Müller, de vroegere voorzitter van het wijnbedrijf Bernard-Massard, en eigenaar van de industriële maalderij Les Moulins de Kleinbettingen die nu wordt geleid door zijn zoon Jean. Paul Thiers controleert 22 %, Theo Roussis van Ravago Plastics staat voor 5 % en Philippe Vlerick is goed voor 8 % van Pentahold.
Exit Devan
De laatste grote beweging van Pentahold dateert van 2017, toen keerde de vennootschap 25 miljoen euro kapitaal uit aan zijn aandeelhouders, zo laat De Rijkste Belgen nog weten. De durfkapitalist was 8 jaar lang meerderheidsaandeelhouder van Devan Chemicals, met hoofdkwartier in Ronse en vestigingen in Portugal, het VK en de VS, dat vorig jaar werd verkocht aan het Duitse speciaalchemiebedrijf Pulcra.
Devan is actief op het kruispunt van chemie en textiel, en ontwikkelt onder meer vlamvertragende en isolerende coatings voor werkpakken. Het heeft ook een product dat de hoeveelheid virussen op textiel kan reduceren. Dat laatste product kent een groeiend succes in deze tijden van corona.