WAREGEM – Paul Renson heeft in Deinze en vlak langs de druk bereden autosnelweg E17, de eerste spade in de grond gestopt voor de bouw van een nieuw en indrukwekkende filiaal van Renson Outdoor. Het aangekochte terrein is 10 hectare groot en het ‘glazen huis’ langs de autosnelweg zal 300 meter lang zijn. In totaal gaat het om een investering van 75 miljoen euro en er zullen -eens op kruissnelheid- 250 FTE’s werk vinden. Commentaar van superondernemer Paul Renson: “Deze wijsheid heb ik altijd onthouden: You don’t have to be crazy, but it helps.”
Tegen 2021 moet het Outdoor Experience Center, het outdoor vlaggenschip van de Groep Renson, de deuren openen. Volgens Paul Renson moet het dé internationale referentie worden voor totaalbeleving in de tuin. Naast de obligate showroom, zal ook de productie (50.000 vierkante meter) en alle logistiek op de industriezone De Prijkels plaats vinden. De Groep Renson, die 110 jaar bestaat en vandaag goed is voor 223 miljoen euro en een wereldwijde aanwezigheid, zet daarmee een nieuwe en historische stap in een verhaal dat zich al spreidt over 4 generaties.
Outdoor Living is -naast de divisie ‘Healthy Spaces’- het nieuwste paradepaardje dat al bewezen heeft over een groot groeipotentieel te beschikken. Volgens Paul Renson is het een bewuste keuze om niet in het buitenland maar in eigen Vlaanderen aan de slag te gaan. “Onze uitstekende mensen zijn één van de redenen van ons succes”, aldus de CEO. “De andere factoren zijn: focus op innovatie, internationalisering, differentiatie, sterk merk en bereidheid om samen te werken met sterke partners.”
West-Vlaamse partnerships
Renson werkt samen met het Antwerpse architectenbureau Binst (vroeger Crépin-Binst). De totale aanneming berust in de kundige handen van Stadsbader dat volgende week al de operaties opstart. De befaamde en gereputeerde expert en tuinarchitect Paul Deroose (Jabbeke) zal samen met zijn zoon Antoine de groenaankleding voor zijn rekening nemen. De invulling daarvan belooft nog een harde noot te worden om te kraken, omdat de Oost-Vlaamse intercommunale Veneco -begrijpe wie begrijpen kan- vasthoudt aan zijn principe dat het gebouw moet weggestopt worden achter een dubbele rij bomen, wat de visibiliteit van de nieuwbouw uiteraard niet ten goede komt. Zoals een expert terzake zei: “Bomen ja, maar elke boom moet ook op de juiste plaats komen te staan.”