Sporting Anderlecht, een instituut in het Belgische voetbal, staat te koop. Eén van de twee kandidaat-kopers is de West-Vlaamse (Ieper) ondernemer Paul Gheysens, wel bekend CEO van projectontwikkelaar Ghelamco.
Paul Gheysens en voetbal: kennelijk toch een combinatie met vonken, al laten we het in het midden of het de zakenman meer om de sport dan om het geld te doen is. Na de bouw van de Ghelamco Arena in Gent, stelde hij zich ook kandidaat om een nieuw nationaal stadion te bouwen op de Heizelvlakte, al blijft dat dossier voor zo ver beend nog altijd geblokkeerd. Inmiddels kocht hij zich ook al een meerderheidsparticipatie in eersteklasseclub Antwerp. Nu heeft hij ook zijn zinnen gezet op Anderlecht, samen met Club Brugge dé vaandeldrager van het Belgische voetbal. Nu wordt Sporting Anderlecht, en dat sinds de jaren zeventig (1971), gecontroleerd door de familie Vanden Stock.
Paul Gheysens is niet de enige kandidaat. Ook de Russische miljardair Alisher Usmanov heeft zich gemeld. Deze laatste controleert al de Londense voetbalclub Arsenal. Paul Gheysens zou al concrete gesprekken gevoerd hebben met de huidige eigenaars van Anderlecht. Hij profileert zich in tandem met Wouter Vandenhaute, de baas van mediahuis Woestijnvis. Als Gheysens de buit binnenhaalt, wil hij Vandenhaute aanstellen als operationeel manager, zo wist de krant De Standaard te melden.
Volgens dezelfde krant zou een eventuele verkoop vooral de huidige aandeelhouders geen windeieren leggen. Toen Anderlecht in 2010 omgevormd werd tot een NV, brachten de 13 aandeelhouders 10 miljoen euro kapitaal samen. Als de vraagprijs van de club binnengehaald wordt, zien de huidige aandeelhouders amper 7 jaar later hun inzet vertienvoudigd.
Achter de interesse van Gheysens gaat mogelijks ook een strategische zet schuil. Voetbalclub Anderlecht weigert tot op vandaag te verhuizen naar een eventueel nieuw te bouwen nationaal stadion. Als Gheysens eigenaar wordt, zou dat probleem alvast van de baan zijn. Paul Gheysens (64) schopte het van tuinman tot multimiljonair en maakte vooral fortuin met vastgoedprojecten in Oost-Europa (Polen, Rusland).