Het is de krant De Tijd die met de info uitpakt. In mei vorig jaar legde Ghelamco de laatste hand aan de Warsaw Unit, een innovatieve wolkenkrabber in de Poolse hoofdstad Warschau. De financiële constructie rond het prestigieuze Poolse project trok ook de aandacht van de Bijzondere Belastinginspectie. Het project was in handen van een Poolse vennootschap, Apollo Invest. In september 2016, nog voor de bouwwerken aan de wolkenkrabber begonnen, werd 60 procent van de aandelen in de Poolse vennootschap verschoven van de Ieperse vennootschap Elzenwalle van Paul Gheysens en zijn vrouw naar de Cypriotische vennootschap Granbero Holdings, die eigendom is van de Belgische Ghelamco Group. Bij Granbero stond al de andere 40 procent van de Poolse vennootschap in de boeken.
In ruil kreeg het Ieperse Elzenwalle (de naar zijn thuisbasis in Kemmel luisterende vennootschap van Paul Gheysens) een belang in de Cypriotische vennootschap, maar die participatie werd meteen doorverkocht aan de Ghelamco Group. Met als resultaat dat een uitzonderlijke financiële opbrengst van 33 miljoen euro bij Elzenwalle belandde. De belastinginspectie stelt dat daarop belastingen moeten betaald worden en stuurde Elzenwalle met een fiscale claim van ruim 11,2 miljoen euro.
Steeds volgens dezelfde bron trokken Gheysens en zijn advocaten al naar de rechtbank van eerste aanleg in Brugge om de miljoenenclaim rond Elzenwalle aan te vechten. In januari kregen ze ongelijk van de rechtbank. Ze tekenden beroep aan en in september volgend jaar wordt de zaak opnieuw gepleit voor het Gentse Hof van Beroep.
Kantoor in Limassol
De zaak illustreert volgens De Tijd hoe Ghelamco en Gheysens al jaren duchtig schuiven met aandelen en kapitalen via Cypriotische vennootschappen, die een groot deel van de vastgoedbelangen van Ghelamco herbergen. Granbero Holdings vormt daarbij de spilholding, die een 75-tal dochterondernemingen overkoepelt, samen goed voor 64 procent van de hele vastgoedportefeuille van Ghelamco.
Maar de Cypriotische holding bestaat vooral op papier, aldus nog de krant. Granbero wordt beheerd door een Cypriotisch boekhoudkantoor, dat tal van postbusvennootschappen beheert, vooral voor klanten uit Rusland, Griekenland, Centraal- en Oost-Europa. De Cypriotische vennootschappen van Ghelamco kregen allemaal hetzelfde adres van het boekhoudkantoor in de havenstad Limassol.
Persoonlijke vennootschappen
Rond de vennootschap Elzenwalle is nog een andere belastingzaak hangende bij de Brugse rechtbank. Die zaak, die in september volgend jaar behandeld wordt, gaat over diverse andere boekingen van kosten en verliezen.
Nog andere vennootschappen van Paul Gheysens lopen in het vizier van de Bijzondere Belastinginspectie. Zo is Ghelamco Group voor de rechtbank in Brugge verwikkeld in nog drie andere fiscale rechtszaken. Twee zaken worden pas in oktober volgend jaar behandeld. In een derde zaak kan nog deze maand een vonnis volgen, terwijl Ghelamco volgens de informatie van De Tijd buiten de rechtszaal met de fiscus ook over akkoorden onderhandelt.
Zware claim
Er staat steeds volgens dezelfde bron nog meer op het spel voor Ghelamco. In november 2016, kort na het schuiven met de aandelen rond de Poolse wolkenkrabber Warsaw Unit, vond bij Granbero Holdings een andere miljoenentransactie plaats die de belastinginspectie op de korrel neemt. Het gaat om een dividend van 430 miljoen euro dat Ghelamco Group eind 2016 kreeg van de Cypriotische holding.
Bij de operatie tussen Cyprus en België kwam geen cashstroom kijken. Het bedrag dat vanuit Cyprus aan dividend werd uitbetaald, werd binnen Granbero voor eenzelfde bedrag gecompenseerd in aandelenkapitaal. Maar Ghelamco Group paste op dat miljoenenbedrag de aftrek voor ‘definitief belaste inkomsten’ toe. Tot ongenoegen van de belastinginspectie, die een claim van liefst 153 miljoen euro afvuurde op Ghelamco Group.
De bedragen waarover de fiscus struikelt, zijn niet min. Het dividend van 430 miljoen euro was in 2016 goed voor ruim een vijfde van de totale balans van Ghelamco Group. En de belastingclaim van 153 miljoen is hoger dan de nettowinst die de hele groep vorig jaar boekte: die steeg van 111 miljoen naar 144 miljoen euro. Het eigen vermogen bedroeg vorig jaar 1,2 miljard euro en bij de hele vastgoedgroep zijn zo’n 242 werknemers actief.
De Cypriotische constructies van Gheysens en Ghelamco trokken ook al de aandacht van het gerecht. Het parket van Gent kreeg daarover onlangs meldingen over verdachte transacties doorgespeeld, maar besloot toen geen strafrechtelijk onderzoek te openen – het dossier werd geseponeerd – omdat de belastinginspectie er al volop mee bezig is, besluit De Tijd.