gheysens paul voetbal

Paul Gheysens dringend op zoek naar cash (deel II)

IEPER - Zijn privévliegtuig verkocht hij al. Ook zijn voetbalploeg en tal van kantoorgebouwen staan te koop. Paul Gheysens (Ghelamco) heeft bovendien nog slechts drie maanden om zijn Belgische obligatiehouders terug te betalen, zo meldt De Standaard. Bij de banken staat het licht op rood. “De vraag is niet tegen welke rente hij kan lenen, maar of hij nog wel kredieten krijgt.” Hierbij het volledige artikel dat De Standaard het voorbije weekend publiceerde. Hierbij deel II.

Cypriotische holdings

Eerder dit jaar meldde de krant De Tijd dat uit de cijfers over 2022 bleek dat Paul Gheysens zijn bedrijf als privébank heeft gebruikt. Ghelamco had 328 miljoen uitgeleend aan ‘verbonden partijen’, versta: aan Gheysens zelf. Kristoff Van Houtte, uitgever van Kroffinvest, merkte in zijn nieuwsbrief op dat het om 520 miljoen ging. Als je ook de verschuldigde rente erbij telt, die wordt gekapitaliseerd in plaats van tussentijds betaald, blijkt dat het vorig jaar al om 571 miljoen euro ging.

Dat is een gigantisch bedrag, dat buiten de consolidatie van Ghelamco staat. Opvallend is dat de bedrijfsrevisor KPMG geen opmerking maakt over die aanzienlijke vorderingen. “Dat wil zeggen dat de revisor erin gelooft dat die bedragen geïnd kunnen worden’, zegt Jurgen Ingels, onafhankelijk bestuurder bij de holding Ghelamco Invest en voorzitter van het auditcomité.

KPMG tekent sinds zes jaar de boeken af bij Ghelamco. Daarvoor was dat Deloitte, maar dat zegde zijn mandaat op omdat het zich destijds niet comfortabel voelde bij de Cypriotische holdings van de familie Gheysens, waarop het geen zicht had. Over die structuur wordt al een poosje gezegd “dat die in afbouw is”.

Blijft de vraag wat er allemaal in de 571 miljoen euro zit die de familie op zich heeft genomen. Volgens ingewijden houdt een deel ervan verband met gebouwen en gronden die voorheen bij Ghelamco Rusland en Oekraïne zaten. Door vooral Russische gebouwen uit de boeken van Ghelamco te halen, werden afwaarderingen vermeden. Het probleem verschoof zo van Ghelamco naar de familie Gheysens.

Voetbal en paarden

Gheysens zoekt ook een koper voor Royal Antwerp (Rafc). De makelaar Tifosy Capital & Advisory heeft een mandaat gekregen om een ‘partner’ te vinden. De makelaar droeg ook al bij aan de schuldfinanciering van een “Jupiler Pro League Club”. Voor voetbalkenners is het duidelijk dat het om The Great Old gaat. De financiering kwam van Sport Lending Fund, een fonds dat door Tifosy en fondsenbeheerder Fasanara gelanceerd werd.

In zijn Ieperse thuisbasis, waar het voor Gheysens allemaal begon, verkocht hij al een magazijn en grond voor een goede 6 miljoen. Ondertussen is ook zijn privévliegtuig de deur uit, zegt een insider.

Voor de verlieslatende paardenstoeterij Zoutekreken ging hij dan weer een lening aan bij de voormalige bandenfamilie Delcroix. Ingels spreekt de berichten tegen als zou hij zelf meer dan 16 miljoen hebben uitgeleend. Gheysens’ dekhengsten schieten niet echt in de roos, want jarenlang stapelt de stoeterij zware verliezen op. In 2020 werden er 30 miljoen euro aan verliezen afgeboekt, en sprong de topholding Deus bij. Aan de diepe zakken van Deus is intussen ook een einde gekomen.

Obligatieschulden

Bij de Belgische bankiers staan de lichten al een poosje op rood voor Gheysens. Het is een fel contrast met 2019, toen ze tijdens een roadshow in Warschau over elkaar heen buitelden om hem te feliciteren met zijn realisaties. “De vraag is niet welke rente hij zal moeten betalen op nieuwe kredieten, maar wel of hij nog kredieten vastkrijgt”, zegt een financier.

De liquiditeitscrisis bij Ghelamco stuurt ook de plannen in de war van Philippe Pannier, de doorgewinterde financieel directeur van Gheysens. Pannier wil al een jaar andere dingen gaan doen, maar blijkt onvervangbaar. Alle Belgische banken hebben kredieten uitstaan aan Ghelamco, behalve ING Bank. Ze kijken dezer dagen vooral naar de soliditeit van hun waarborgen. Als er vastgoed verkocht wordt, gaat het geld eerst naar de banken die gebouwen of vastgoedprojecten in onderpand hebben.

De Vlaamse en andere beleggers die obligaties hebben gekocht van Ghelamco hebben zulke waarborgen niet, en ze krijgen ook maar iets terug zodra de banken en alle andere schuldeisers die hoger zijn in rang volledig zijn terugbetaald. Ghelamco moet de obligaties uit eigen middelen terugbetalen, want het is niet mogelijk de leningen te laten doorrollen met nieuwe uitgiften. In 2021 moest Gheysens al eens voor 200 miljoen obligaties terugbetalen, wat de koortsachtige zoektocht naar geld verklaart.

Iedereen kijkt momenteel naar 20 november, dan vervalt er opnieuw een obligatie. De som komt op 54,2 miljoen. En in juni volgend jaar vervalt er nog eentje, van 80,10 miljoen. Het gaat telkens om niet gewaarborgde leningen, wat de obligatiehouders een ongemakkelijk gevoel geeft. Hoe dan ook zal Ghelamco op 20 november terugbetalen, heet het.