Abt Manu Van Hecke, die tot nu toe aan het hoofd stond van de brouwerij, zegt in een persbericht dat de komst van een manager geen koerswijziging met zich mee brengt. Ook onder Monteyne zal de brouwerij geen winst- of productiemaximalisering nastreven. De productie blijft beperkt tot 7.500 hectoliter per jaar.
“De monniken brouwen om te leven, ze leven niet om te brouwen”, zo luidt het. “Dat blijft ook zo onder Monteyne. Hij zal wel de broeders ontzorgen en bijstaan bij het zakelijk beheer van de abdijgemeenschap. Ook zal hij de brouwerij voorbereiden op de toekomst. Hij zal werken ‘binnen de monastieke context en de door het bestuursorgaan van de vzw bepaalde doelen’.”
In de abdij wonen negentien monniken. Er werken ook negen leken, onder wie zes in de brouwerij. Het trappistenbier van Westvleteren is bijna uitsluitend verkrijgbaar op speciale verkoopdagen die de abdij ter plaatse organiseert.Sinds kort is het ook verkrijgbaar in de Nederlandse retail.
foto: De Standaard/Mediahuis