Sint-Sixtus 23

Paters van Sint-Sixtus Abdij (Westvleteren) krijgen een algemeen directeur cadeau

WESTVLETEREN - De abdij Sint-Sixtus, waar het trappistenbier van Westvleteren wordt gebrouwen, krijgt voor het eerst een algemeen directeur. Tot nu toe verzorgden de monniken zelf alle commerciële taken, maar ze dragen die nu over aan Alain Monteyne (58), afkomstig uit Ieper. Hij heeft carrière gemaakt in de West-Vlaamse voedingsindustrie en werkte onder meer voor Vandenbogaerde Vlees, Clarebout Potatoes, Debaenst Vlees en BonRill-BonMush.

Abt Manu Van Hecke, die tot nu toe aan het hoofd stond van de brouwerij, zegt in een persbericht dat de komst van een manager geen koerswijziging met zich mee brengt. Ook onder Monteyne zal de brouwerij geen winst- of productiemaximalisering nastreven. De productie blijft beperkt tot 7.500 hectoliter per jaar.

“De monniken brouwen om te leven, ze leven niet om te brouwen”, zo luidt het. “Dat blijft ook zo onder Monteyne. Hij zal wel de broeders ontzorgen en bijstaan bij het zakelijk beheer van de abdijgemeenschap. Ook zal hij de brouwerij voorbereiden op de toekomst. Hij zal werken ‘binnen de monastieke context en de door het bestuursorgaan van de vzw bepaalde doelen’.”

In de abdij wonen negentien monniken. Er werken ook negen leken, onder wie zes in de brouwerij. Het trappistenbier van Westvleteren is bijna uitsluitend verkrijgbaar op speciale verkoopdagen die de abdij ter plaatse organiseert.Sinds kort is het ook verkrijgbaar in de Nederlandse retail.

foto: De Standaard/Mediahuis