De halfharde paterskaas is lactosevrij, geschikt voor vegetariërs (microbieel stremsel) en gemaakt van melk van West-Vlaamse koeien. “Hij mag simpelweg niet ontbreken op een kwalitatieve kaasschotel met variatie’, aldus kaasmeester Isabel Verhelle van Diksmuids Boterhuis, die het aansnijden en de degustatie voor haar rekening nam.
“De kaas wordt een venster op de wereld van de Ongeschoeide Karmelieten”, aldus pater Paul De Bois, provinciaal overste van de Vlaamse Karmelieten. “Er is niet alleen de noodzaak om vanuit de kloosters meer te leven met een open blik op de wereld. Er is ook de interesse van heel wat mensen en gezinnen om binnen te kijken in onze kloosters. Met de lancering van onze kaas komen we aan beide wensen tegemoet.”
Economische realiteit
Al sinds mensenheugenis zijn de meeste kloosterorden verantwoordelijk voor hun eigen levensonderhoud. Zo ook bij de paters Ongeschoeide Karmelieten met kloosters in Brugge, Gent en Antwerpen. Het produceren van voeding en drank voor eigen gebruik en voor de verkoop, is dus een manier om een klooster in stand te houden.
In Vlaanderen heeft deze religieuze orde twee grote kloosters die dateren uit de 17e eeuw. Zulke gebouwen onderhouden en in stand houden kost geld. Ook het levensonderhoud van de broeders en een kwalitatieve zorg voor onze oudere paters moet verzekerd blijven. “Dus zijn we creatief op zoek gegaan naar een nieuw initiatief”, luidt het bij de paters. “‘Bij gebrek aan eigen koeien en melk, lag het voor de hand om uit te kijken naar een waardevol partnerschap. Dat werd gevonden in de samenwerking met de familie Deweer van de Ambachtelijke Kaasboerderij ’t Groendal (Rumbeke).”.
De kaas die sinds maart dit jaar met mondjesmaat op het publiek wordt losgelaten, heeft al de USA bereikt. ‘Er kwam een vraag van iemand uit Los Angeles die de kaas in Brugge had geproefd en danig in de wolken was, om een volledige bol na te sturen”, aldus pater Paul.
Om de filosofie van de Karmelieten trouw te blijven, voor wie stilte, éénvoud en consuminderen belangrijke thema’s zijn, zal de Karmelietenkaas in beperkte oplages bereid worden van niet meer dan 500 exemplaren per klooster per maand. Wie de kaas wil proeven, kan terecht op de Brugse Kaasmarkt (op 3 september) en in het Diksmuids Boterhuis (Geldmuntstraat 23, Brugge).
Meer info op www.karmelietenkaas.be