Garcia Out of Office

Out of Office: Miguel Garcia (Liquidfloors) kikt op de Westhoek en Tanzania

KORTRIJK - In de rubriek Out of Office gaan we in de zomerweken aan de praat met een ondernemer die getuigt over zijn vakantiebeleving. Deze week doen we dat met Miguel Garcia, de selfmade ondernemer achter het hoog aangeschreven West-Vlaamse vloermerk Liquidfloors.

-Hoe omschrijven we jou het best in onze introductie? Stel jezelf even voor.

-Miguel Garcia: Ik bouwde Liquidfloors uit tot Belgisch marktleider in gietvloeren. Liquidfloors realiseert vandaag meer dan 700 projecten per jaar, waaronder internationale topprojecten. Daarnaast worden haar materialen voor vloer- en wandafwerking onder de merknaam Odilon aan een netwerk van schilders geleverd. Ik bde echtgenoot van Stefanie (36) en de vader van Maribel (18), Hector (3) en Stella (1).

Hoe (waar, met wie, op welke manier) kom jij helemaal tot rust? Met andere woorden: wat doe je om volledig te deconnecteren?

-Ik ben een fervent lezer en sporter. Ik kan me verliezen in een goed boek, maar evenwel er even helemaal ‘uit zijn’ op mijn mountainbike in de bossen, graag met goede vrienden. Een goed glas wijn bij een goed gesprek kan me ook in vervoering brengen. Maar wat me het snelst van 100 tot 0 kan doen terugschakelen zijn toch mijn kinderen. Pampers, blokken en tienerkwesties plaatsen alles meteen in een ander licht (lacht).

Omschrijf jouw favoriete zomerdag: hoe start die en hoe eindigt die?

-Met jonge kinderen in huis begint die sowieso vroeg, maar ik hou ook van de ochtend. Er gaat voor mij niets boven het ontwaken van de dag. We starten met een fles voor Stella, een boterham voor Hector en een warme koffie met mijn echtgenote terwijl we buiten reeds de eerste zonnestralen ontmoeten. Mijn tienerdochter Maribel rekt zich nog even uit maar vervoegt ons dan de tafel voor het ontbijt. Ik vertrek hierna voor een mountainbiketocht met de vrienden waarbij we ons een paar uur goed afmatten in de bossen en op trage wegen. In de namiddag ben ik graag weer aan tafel met mijn gezin. Met kleine Hector spoel ik nog de fiets af en vetten we samen de ketting in zodat deze terug kan worden opgehangen. Wanneer de kids slapen is er wat downtime met Stefanie, mijn echtgenote. Die momenten brengen we typisch door in onze tuin, want we profiteren graag van mooie zomerdagen. In de late namiddag gaan we aperitieven in een leuke zomerbar met familie of vrienden, en wat later zien we de zon ondergaan onder warme zomervibes en leuke muziek.

Waar zou jij een toerist naartoe sturen die in jouw regio iets moois wil ontdekken en welke horecazaken zou je aanraden?

-Ik zou hen een verkennende rit in de Westhoek en Heuvelland aanraden, liefst met een oude auto. Iets voor de middag stoppen voor een Belgische wijn en mooie vergezichten bij wijnhuis Entre Deux Monts, om daarna iets te eten in herberg ‘In De Zon’ in Heuvelland. In de late namiddag terugrijden naar het Kortrijkse. Bezoek nog even het Begijnhof in Kortrijk, die als Unesco Werelderfgoed geboekt staat. Daarna wandelen langs de Broeltorens en de verlaagde Leieboorden naar Bistro Balthazar voor een lekkere hap op het terras, met zicht op de Leie. De dag goed afsluiten kan nog met een gezellige drink in café Vagant.

Waar ga je bewust iets kopen omdat het aanbod Made in … is?

 –Ik hou van het idee dat je met je aankopen je gemeenschap ondersteunt, en koop daarom graag lokaal. Wat dat betreft moet België echt bijbenen. Er gaan veel centen naar het buitenland via online retail. Kijk naar het aantal pakjes die op het gemiddelde kantoor aankomen van Bol.com, Zalando of Amazon. Dat komt vooral doordat we niet competitief zijn tegenover buitenlandse aanbieders. Dat is spijtig, maar ook een kans voor jonge ondernemers met veel drive en sterke ideeën. Globalisering betekent ook dat we als kleine Belgen grotere dingen kunnen doen.

Wat is de mooiste reis die je ooit gemaakt hebt en van welke bestemming droom je nog?

-Tanzania heeft een blijvende indruk op me nagelaten. Mijn vrouw en ik zijn grote natuurliefhebbers, en de prachtige dieren, de uitgestrekte vlaktes en de imposante vergezichten behoren tot mijn mooiste levenservaringen. We sliepen in tenten in nationale parken en hebben ontbeten tussen giraffen. We hebben met een lokale gids vele kilometers afgelegd in een safari-jeep, tussen wilde dieren en warme mensen. Ik denk niet dat ik ooit meer in contact stond met de essentie van ons bestaan. Als mens zijn we huurders op deze planeet, geen eigenaars. We hebben een diepe plicht om al dat moois te beschermen en goed over te dragen naar volgende generaties.

Hoe wordt uw afwezigheid in het bedrijf opgevangen tijdens vakantieperiodes? Neem je de telefoon nog op en voor wie? Gaat de laptop mee op verlof?

 –Ik kan rekenen op een goed georganiseerd team dat helemaal klaar staat voor onze klanten wanneer ik er even niet ben. Dat komt niet zo vaak voor want we kiezen er meestal voor om collectief in verlof te gaan. Voor hen, maar ook voor familie en vrienden ben ik altijd bereikbaar. Voorbij enkele luie vakantiedagen is het dolce far niente, het zoete nietsdoen niet aan mij besteed. We kiezen daarom meestal voor vakanties met beweging en nieuwe indrukken. Al moet de boog niet altijd gespannen staan. Wanneer ik op verlof ben, haal ik graag wat tijd in met familie en vrienden. Dan probeer ik ook echt aanwezig te zijn, dus die laptop kan wel even in de tas.

De verkiezingen liggen achter de rug. Welk programmapunt zou jij als bedrijfsleider binnen uw sector willen zien gerealiseerd worden of welk wetsvoorstel zou volgens u ingediend mogen worden?

-Een heropleving van technische beroepen. Dat start met het heropwaarderen en gericht investeren in ons beroepsonderwijs, maar ook met het herdenken van onze maatschappelijke waarden. Onze bedrijven zijn koortsig op zoek naar capabele arbeidskrachten. Ze bieden sterke voorwaarden en heel wat toekomstperspectief. Toch lijken we nog niet te snappen dat alles begint bij hoe we zelf onze kinderen opvoeden. We moeten fier zijn op technisch begaafde kinderen, want er wacht hen een gouden toekomst. De podoloog komt straks uw nieuwe badkamer niet installeren. Het verdwijnen van onze ambachten moet gekeerd worden. Ik zag onze nieuwe premier het onderwerp op zijn 21 juli toespraak alvast naar voren schuiven, maar ik zie het graag concreter worden.

-Naast een verkiezingsjaar is 2024 ook een sportjaar. Op welke sportprestatie ben jij stiekem jaloers? Beoefen je zelf een sport?

-Ik hou van sport, en blijf ook zelf graag fit. Dat doe ik vooral door fitness en mountainbiken. Ik heb ook veel bewondering voor de discipline en het karakter die bij wielrennen horen. Dat is echt kunnen afzien. Dag in, dag uit zo diep gaan als nodig is. Bij regen of zonneschijn. Het zijn gladiatoren.

-Met welke ondernemer zou jij eens een business lunch willen doen en wat zou je willen vragen aan deze persoon?

-Het zal nu wellicht rijstpap in de hemel moeten zijn, maar met de recent overleden investeerder Charlie Munger had ik graag aan tafel geschoven. Zijn sappige humor, doorleefde wijsheden en aparte kijk op zaken hadden zeker voor een boeiende lunch gezorgd. Jeff Bezos mag ook altijd bellen voor een spaghetti, want zijn working backwardprincipe, waarbij steeds vanuit het klantperspectief wordt gewerkt, vind ik zeer inspirerend. Eens aan het dessert gekomen zou ik hem wel vragen of hij zelf ook niet vindt dat Big Tech te machtig geworden is, en welke oplossingen hij daarvoor ziet binnen de principes van de vrije markt.

Als je een andere ondernemer in de bloemetjes mag zetten, wie zou dat dan zijn en waarom?

Robbert Desmet en Gregory Minne van Woodstoxx zijn naast goede vrienden ook inspirerende ondernemers. Hun visie op ontwikkeling, bestuur en innovatie is kenmerkend voor modern ondernemerschap. Het zijn daarnaast ook gewoon toffe gasten die met veel spirit aan de weg timmeren.

(KC)