OOSTKAMP – Tijdens de zomerweken lanceren we een nieuwe en tijdelijke rubriek: Out of Office. Ondernemers geven antwoorden op een reeks ‘andere’ vragen, nu ze out of office ofte met vakantie zijn. Want afstand nemen van de werkplek, schept nieuw inzicht en scherpt de geest , toch? Vandaag: Peter Callant, topman en eigenaar van de gelijknamige verzekerings- en dienstengroep.
-Hoe ziet jouw vakantie er uit?
-We vlogen met de familie voor de eerste keer naar Ibiza waar we een villa gehuurd hebben om zo volledig corona proof te zijn, enkel met ons gezin in een bubbel. Ibiza is nog nooit zo mooi geweest als nu. Het was er zeer kalm, ook al was het zomer. Op het programma: samen boodschappen doen, spelletje petanque, pingpong, zwemmen in de zee en aan tafel wat bijpraten en vooral echte verbinding maken en luisteren naar elkaar, liefst met alle gsm’s aan de kant. Elkaar beter begrijpen, samen tijd maken voor elkaar en samen geluk maken, daar draaide het om.
-Wat is de ideale vakantie dag?
-Een lekker uitgebreid ontbijt aan een grote tafel buiten in de schaduw, want het wordt snel warm in Spanje. Samen de planning maken voor de dag die komt want de kindjes willen vooral een doe-vakantie. Na wat aandringen om baantjes te trekken wordt het snel saai voor de kinderen aan het zwembad en plannen we doe-activiteiten.
-Blijft u mails en andere tools gebruiken?
-Ik ga af en toe op vakantie. Voor mij is dat als het ware een ‘pitstop’ om wat tot rust te komen en de fysische en mentale batterijen terug op te laden. Maar toch is het ook altijd wel een beetje werken in korte broek in de zon. Als CEO vind ik het belangrijk om beschikbaar te blijven voor de klanten en de collega’s. Dagelijks lees ik mijn mails en beantwoord ik alle belangrijke telefoons.
-Wat is uw favoriete bestemming?
-Ik kies steeds een zonnige bestemming omdat dit mij veel energie geeft en al zeker in de winter. We hebben geen strenge winters meer, maar af en toe een beetje zon in de winter doet echt deugd.
-Heeft u favoriete plekjes aan onze West-Vlaamse kust?
-Een restaurantje waar ik regelmatig kom is de Sun Beach op de zeedijk in Nieuwpoort. De lekkerste garnaalkroketjes van de wereld en de ontvangst is er steeds fantastisch. In Oostende ga ik voor de Yachtclub met zijn mooi terras dat zicht biedt op de boten die binnen en buiten varen. De hand gepelde garnaaltjes (de kaviaar van de Noordzee) en de levende verse vis zijn er overheerlijk. Dat kan mij echt gelukkig mee maken. Restaurants met Michelin sterren doe ik zeer uitzonderlijk en hoeft voor mij echt niet.
-Hoe schat u het toeristisch potentieel in van uw eigen stad of regio.
-Het economisch belang van toerisme en de horeca is erg groot in West Vlaanderen en zeker aan de kust. Beide zijn erg belangrijk voor zowel de tewerkstelling als de welvaart in de regio. Daarnaast zijn horeca en cafe’s ook belangrijk voor ons bruto nationaal geluk.We hebben het nu vaker over minder globalisatie, meer protectionisme, meer ecologische bewustwording. Waarom zouden we dan niet een verblijf aan de kust of in de Ardennen fiscaal aantrekkelijk maken? Samen omzet realiseren in plaats van subsidies te geven. Sowieso zullen we minder reizen naar de andere kant van de wereld en misschien meer reizen in Europa en in eigen land.
-Wat is uw ultieme guilty pleasure tijdens de vakantie?
-Deconnecteren, onthaasten, verveling en lui zijn: het kan nuttig zijn om de batterijen helemaal terug op te laden, maar ik voel me dan toch wel altijd een beetje schuldig. Vakantie is leuk, maar werken maakt mij gelukkiger.
-Welk boek wil u deze zomer zeker lezen?
-Van mijn kindjes kreeg ik voor vaderdag ‘De onsterfelijke onderneming’ van Fons Van Dyck, maar eerst moet ik nog het laatste hoofdstuk lezen van ‘Customers the day after tomorrow’ van Steven van Belleghem. Ik hou ook altijd nog wat interessante vakliteratuur aan de kant om dat dan op mijn gemak op een terrasje door te nemen met zicht op zee. Dat zijn echt zalige momenten voor mij.
-Wie zou u tijdens uw vakantie wel graag eens toevallig ontmoeten?
-Bart De Wever en Paul Magnette samen aan één tafel die ze niet mogen verlaten tot ze een akkoord hebben? Of misschien kies ik toch maar voor Elon Musk?
-Tot slot heb je nog een tip voor de politiek die probeert een federale regering te vormen?
-Het vertrouwen van de bevolking in de politiek is nog nooit zo laag geweest, denk ik. Dit opent misschien wel perspectieven om een regering te vormen want geen enkele politieke partij wil naar de stembus. En aan de andere kant stellen we vast dat hoe meer stemmen het Vlaams Belang behaalt, hoe meer zekerheid de klassieke partijen hebben om aan de macht te blijven, ook al komen ze met de grootste moeite van de wereld tot een werkbare meerderheid. Die spreidstand wordt alsmaar gecompliceerder en ik heb de indruk dat de mensen dat echt beu zijn. Misschien is het wel tijd om het cordon af te schaffen mits enkele duidelijke ethische afspraken met het Vlaams Belang.