De door GEG in een fraai kleedje gestopte site is in totaal goed voor 7 hectare bruto terrein, waarvan er 5 euro netto verkoopbaar is. “Zes percelen goed voor anderhalve hectare werden reeds verkocht, anderhalve hectare is ‘in onderhandeling’ en 2 hectare blijft beschikbaar voor kopers met een ondernemersprofiel”, aldus Cindy Deglorie, stafmedewerkster en mede dossierbeheerder bij Leiedal. Een deel van de terreinen wordt ook voorbehouden voor een nieuwe woonzone (goed voor een dertigtal wooneenheden) alsook voor een groene long.
Wout Maddens, voorzitter van Leiedal, noemde de realisatie en reconversie van een verloren gewaande site noch min noch meer een perfect voorbeeld van PPS (publiek-private samenwerking). Minister Hilde Crevits verwees naar de brownfield convenant die door de Vlaamse regering op poten werd gezet in 2007. Bedoeling van dat akkoord is om zoveel mogelijk brownfields nieuw leven in te blazen, zoals nu met de site Nelca gebeurt. Volgens Hilde Crevits werden er in de loop der jaren 240 dossiers ingediend over heel Vlaanderen. West-Vlaanderen is daarbij een grote trekker met liefst 60 dossiers. “De reconversie van dergelijke sites is belangrijk voor zowel de lokale als de Vlaamse economie”, benadrukte Hilde Crevits nog.
Samen sterk
Global Estate Group van CEO Luc Beke heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in het opsmukken van verontreinigde terreinen die hopeloos verloren leken. Ook Leiedal saneerde in de loop der jaren een deel van het terrein. Het bekende en gereputeerde Kortrijkse architectenbureau DBG zal vanaf het najaar ook nog een deel van de oude fabriek opfrissen en helpen herbestemmen.