Osta Carpets Evolis

Osta Carpets rouwt om verlies van Johan Dejager

WAREGEM – De Waregemse familie Dejager en Osta Carpets zijn in diepe rouw. Totaal onverwacht is Johan Dejager, eigenaar van Osta Carpets, overleden. Hij bezweek in Antwerpen aan de gevolgen van een hartfalen. Hij werd in mei van dit jaar zestig jaar. Met Dejager verliest de West-Vlaamse textielsector eens van zijn ‘captains‘ en voortrekkers. Johan Dejager was ook vrij actief in de vastgoedsector. De uitvaart vindt vrijdag plaats in Kortrijk. 

Johan Dejager zal herinnerd blijven als de uiterst dynamische én aimabele eigenaar van tapijtproducent Osta Carpets. Ofschoon hij heel wat hindernissen ondervond op zijn parcours als ondernemer, streed hij altijd met een bewonderenswaardige moed. “Opgeven stond niet in zijn woordenboek, problemen waren er om op te lossen”, getuigt één van zijn vrienden. Osta Carpets, opgericht in het interbellum door vader Leon Dejager, staat in de West-Vlaamse textielsector bekend om zijn klassevolle en eindeloos creatieve tapijten, die vooral voor de export bedoeld zijn. Het brengt vloerkleden van zuivere wol en synthetische vezels op de markt. Naast eigen productie treedt Osta ook op als trader van tapijten die door derden worden gemaakt Op de beurs Domotex in Hannover -de jaarlijkse hoogmis van de vloerindustrie wereldwijd-  was Osta via zijn boegbeeld en eigenaar sinds jaar en dag een vaste waarde. Zelf had Johan Dejager de leiding van zijn bedrijf de facto overgedragen aan extra muros CEO Luc Claeys. In 2018 verhuisde Osta Carpets -middels een investering van circa tien miljoen euro – van Waregem naar een moderne nieuwe vestiging op Evolis (Kortrijk), maar hield ook nog een site over in Avelgem.

Juridische calvarie

De discrete broers Johan en Luc Dejager kwamen begin deze eeuw willens nillens in het daglicht te staan. Ze gingen door een moeilijke periode nadat bleek dat ze tientallen miljoenen euro’s zwarte inkomsten in Liechtenstein en andere belastingparadijzen verborgen hielden. Daarop volgde een juridische calvarie. In 2006 maakten de broers gebruik van de fiscale regularisatie. Maar achteraf bleek dat die aangifte onvolledig was. Via Luxemburg hadden de broers nog meer zwarte inkomsten witgewassen. In beroep en later in cassatie werden de broers veroordeeld en werden tientallen miljoenen verbeurd verklaard, waarna nog een bijkomende heffing van de ficus volgde. Fiscale experts spraken schande en stelden dat de verbeurdverklaring én de bijkomende belasting vooral juridische vragen opriep, die goed waren voor een rechtsgang bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Paarden en zeilen

Johan Dejager had in zijn vrije tijd twee hobby’s: zeilen (met dank aan zijn vriend Filip Balcaen) en de paardensport. Hij was één van de absolute trekkers van de vijfsterren jumping van Waregem. Hij was zelf ooit als ruiter actief en die passie voor het paard gaf hij door aan zijn zoon Pieter die recent nog benoemd werd tot “paardensportcoördinator” van de stad Waregem. De familie Dejager was voorheen met de firma Osta Carpets ook één van de steunpilaren van Jean-Claude Vangeenberghe. Johan Dejaeger vertaalde zijn liefde voor de paardensport in 2014 met de uitgave van een eigen boek waarin de geschiedenis van de paardensport uitvoerig werd belicht. De Vlaamse Liga Paardensport zegt met Dejager één van zijn absolute iconen te hebben verloren.

Lees ook

  • BV
    21/11/2024
    Hasselt One
    Hasselt
  • BV
    21/11/2024
    Vishandel Steijvers
    Maaseik
  • BV
    21/11/2024
    Infinity Executors
    Sint-gillis-waas