Kan u zichzelf even voorstellen?
Ik ben Charlotte Therssen (38) en zaakvoerder van Moi et Marie. Ik woon samen met mijn gezin in Veurne. Ik ben getrouwd met Johan en heb twee zoontjes, Lewis en Flynn. Ik kom niet uit een ondernemersfamilie maar heb in alles wat ik deed steeds mijn buikgevoel gevolgd. Zo ben ik bij het concept Moi et Marie uitgekomen. Ik heb mijn master Woordkunst behaald aan het Herman Teirlinckinstituut in Antwerpen. Na mijn studies heb ik bij verschillende televisieproductiehuizen gewerkt als reporter en eindredacteur, en dat voor heel wat nationale en regionale programma’s. Ook werkte ik als reportagemaker bij Radio 2 (De Madammen). Mijn jobs in de media combineerde ik met lesgeven aan de kunstacademie in Diksmuide. Daarna ben ik nog redacteur geweest van kinderboeken voor een Brugse uitgeverij en werkte ik als journalist en opmaakredacteur voor de Krant Van West-Vlaanderen. Na wat creatieve opdrachten in bijberoep ben ik 2016 volledig zelfstandig geworden toen ik met mijn man een bedrijf startte die misdaadspellen verkocht in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Polen. In 2022 startte ik toen met Moi et Marie.
Wat doet dit bedrijf precies?
Wij ontwerpen en ontwikkelen menstruatieondergoed. Ons aanbod is ecologisch (wij werken met duurzame materialen als bamboe en organisch katoen), economisch (je moet niet meer elke maand opnieuw menstruatiebescherming kopen) en goed voor het lichaam (hypo-allergeen, het geeft je meer mentale rust). Ik ben begonnen met een lage productie en werkte vanop mijn bureau thuis. Mijn man ontwierp de website. Daarna ben ik verhuisd naar mijn garage en in 2023 heb ik een kantoor geopend in centrum Veurne. Sinds midden vorig jaar hebben we ook een magazijn.
Hoe maakt u het verschil met uw bedrijf?
Sinds 2023 is er, naast ondergoed, ook menstruatiezwemkledij bij gekomen. Dit geeft meisjes de mogelijkheid om te zwemmen tijdens hun menstruatie zonder daarbij een tampon te moeten dragen. Ons badpak is overigens goedgekeurd door de Vlaame Zwemfederatie om gedragen te worden tijdens wedstrijden. Wij onderscheiden ons in onze sector omdat we een hoge kwaliteit bieden aan een aanvaardbare prijs. Want elke vrouw moet toegang hebben tot duurzame en comfortabele bescherming tijdens haar menstruatie. Onze sterkte is ook dat we heel bereikbaar zijn voor al onze klanten. Er zit een team klaar om iedereen te helpen bij hun (vaak persoonlijke) vragen. Klanten kunnen in contact komen via al onze social media platformen, chatknop op de website en e-mail. Onze sterkte is ook ons aanbod voor tieners op onze webshop www.moi-et-marie.com. Momenteel hebben wij 150.000 unieke klanten in ons bestand. Daarbij zijn de klanten van AS Adventure (waar onze zwemkledij in alle filialen wordt aangeboden) en Bel&Bo (die enkele modellen van ondergoed in al hun filialen aanbiedt) niet meegerekend. Onze huidige grootste markt is België en Nederland. Sinds eind vorig jaar is daar ook de Franse (www.moi-et-marie.fr) en de Duitse markt (www.moi-et-marie.de) bij gekomen. Ook lanceerden wij eind vorig jaar een nieuw merk, Wohla (www.wohla.shop) die vooral inzet op incontinentieondergoed voor vrouwen én mannen. De eerste resultaten zijn bij de nieuw aangeboorde markten zeer positief. Wij werken momenteel met 11 FTE’s. Alles (ontwerp, marketing, customer support, shippen van de pakketten, …) gebeurt vanuit ons kantoor in Veurne.
Waar kwam jouw inspiratie voor deze onderneming vandaan?
Ik heb Moi et Marie in 2022 opgericht vanuit een nood om de toekomst groener te maken voor mijn twee kinderen. Ik dacht aan het menstruatieafval waar ik al verantwoordelijk voor was geweest in mijn leven en kwam na een snelle calculatie uit op 15.000 inlegkruisjes, 9.000 tampons en 3.000 maandverbanden. Dit moest veranderen, daarom heb ik absorberend en wasbaar/herbruikbaar ondergoed ontworpen dat kan gedragen worden tijdens de menstruatie.
Wat zijn de ambities en toekomstplannen voor het bedrijf, op korte en langere termijn?
Het is absoluut onze missie om zoveel mogelijk meisjes te laten kennis maken met onze slips. Zodat ze op een duurzame, milieubewuste en besparende manier hun menstruatie kunnen doorkomen. We willen dan ook met veel ambitie nieuwe Europese markten binnen stappen. Na Moi et Marie Frankrijk en Duitsland staat nu Italië op onze to do-list. Ook willen we met ons Wohla incontinentieondergoed dat nu enkel in Vlaanderen en Nederland verkrijgbaar is ook de Duitse markt binnengaan.
Waaraan heb je de nominatie voor ‘strafste onderneemster’ te danken en hoe ga je om met die erkenning?
Volgens mij komt dit doordat we op een relatief korte periode zo enorm zijn kunnen groeien. Moi et Marie is binnen Vlaanderen en Nederland, door een doorgedreven marketingcampagne en natuurlijk de uitzonderlijke kwaliteit van de slips, nu de referentie voor menstruatieondergoed. Wij zetten ons ook al sinds het begin in voor menstruatiearmoede en ondersteunen/sponsoren organisaties die zich hiervoor inzetten, nationaal en internationaal. Op onze pagina ‘wij steunen’ op de website kan je hier meer over lezen. Ook loopt er momenteel een scholenactie waarbij scholen, instellingen of zorgcentra onze slips kunnen aankopen aan een heel lage prijs. Want elk meisje heeft recht op bescherming. Geen enkel meisje mag zich aan de zijlijn voelen door iets zo natuurlijk als menstruatie.
Wat zijn uw ervaringen met vrouwelijk ondernemerschap? Waar word je als vrouw specifiek mee geconfronteerd?
Ik heb persoonlijk het vrouwelijk ondernemerschap steeds als iets heel natuurlijk ervaren. Gesteund door mijn echtgenoot heb ik nooit tegen vooroordelen moeten opboksen of mijn weg moeten zoeken in een gecompliceerde bedrijfsstructuur. Ik heb de luxe gehad om steeds mijn buikgevoel te kunnen volgen en uitvoeren. In de vele gesprekken die ik het afgelopen jaar had met andere fempreneurs heb ik toch veel andere verhalen gehoord. Het niet serieus genomen worden, het vinden van een perfecte work-life balance, het gebrek aan maatschappelijke steun, enzovoort: het blijven grote uitdagingen.
Waar kan je als vrouw het verschil maken met mannen?
Er zijn zoveel voordelen verbonden aan vrouwelijk leiderschap. Vrouwen hebben talent voor het opbouwen van een positieve werkomgeving- en cultuur, ze zijn veerkrachtige bedrijfsbouwers en hebben een groot aanpassingsvermogen, ze zetten meer dan ooit in op vernieuwing en duurzaamheid. Het zijn maar een handvol argumenten.
Wat is uw advies voor andere onderneemsters en bedrijfsleidsters (zowel starters als gevestigde waarden)?
Achter je product staan en je product door en door kennen is het allerbelangrijkste. Transparant zijn naar je klanten toe. Geloven in de groei, je buikgevoel volgen. Ken je markt en je omgeving, laat je goed omringen en ….blijf leren.
info: Stem hier mee!