Achter zo’n garnaalkroket gaat ook heel wat ondernemerschap schuil. “De traditie van het kustvissen op grijze garnalen, de korte keten aan de vistrap en de lokale horeca en viswinkels als belangrijk onderdeel van de economie gaan hier hand in hand”, aldus Hilde Crevits, Vlaams minister van Landbouw en Visserij. “Traditie, korte keten en lokale economie staan samen garant voor een mooi streekproduct. Elke partner speelt zijn rol om het Oostends eetbaar erfgoed op de (wereld)kaart te zetten.
De consument doen watertanden
Noem de garnaalkroket met grijze Noordzeegarnalen gerust een Belgisch streekgerecht. In élke brasserie en veel horecazaken staat de lekkernij t op de menukaart tussen de voorgerechten. Maar in het buitenland vind je ze bijna niet, zélfs niet in Nederland, het krokettenland bij uitstek. Uniek dus.
De Oostendse garnaalkroket is de meest traditionele der garnaalkroketten. Oostendse Garnaalkroketten worden enkel en alleen gemaakt met handgepelde garnalen die door Oostendse vissers gevangen werden. Zij brengen de gekookte en ongepelde en onbehandelde grijze garnaal aan land, meestal aan de beroemde ‘vistrap’. Daarna worden de garnalen zo snel als mogelijk verkocht en gepeld. En dan kunnen de restaurantchefs en vishandelaars aan de slag met de koppen om een bisque of bouillon en vervolgens de kroketvulling met minstens 30% garnalen te maken. Vervolgens kan de consument watertanden.
Oostende als bakermat
De kroketten worden trouwens binnen een straal van maximum tien kilometer geproduceerd. Een aantal Oostendse chefs ondertekenden een charter waarbij ze verklaren dat ze de Oostende garnaalkroketten volgens dit principe zullen bereiden. “De garnaalkroket en Oostende zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, vindt burgemeester Bart Tommelein. “Deze heerlijke Oostendse specialiteit groeide de voorbije jaren echt uit tot een ware reason to come, maar zit ook in het hart bij Oostendenaars. We zullen Oostende de komende jaren verder uitbouwen tot de hoofdstad van de garnaalkroket. Zet nu alvast het volgende garnaalkrokettenfestival op 22 en 23 oktober in je agenda. Met dit project zetten we volop in op korte keten en ondersteunen we niet alleen onze restaurants, maar ook de Oostendse garnaalvissers.”
Vlaams streekproduct
Het is daarom dat de Oostendse garnaalkroket nu het label ‘Streekproduct.be’ krijgt van VLAM, waarmee het centrum lokale tradities onder de aandacht brengt. Traditionele streekproducten moeten voldoen aan vijf criteria om dat label te krijgen. Zo worden ze bereid met grondstoffen uit de streek of volgens een traditionele bereiding. De producten worden door de lokale bevolking gezien als een ‘traditioneel streekeigen product’ en worden op ambachtelijke wijze gemaakt volgens de streektraditie. De streekproducten worden bereid in de streek van oorsprong én ze moeten al minstens 25 jaar bestaan.
foto: Het Nieuwsblad (archief)