Oostende haven luchtbeeld 2020-10

Oostende krijgt grootste zalmkwekerij van Europa

OOSTENDE - Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft vandaag in beroep een omgevingsvergunning bevestigd voor een zalmkwekerij van het Noorse Columbi Salmon in de achterhaven van Oostende. Het gaat om de grootste industriële zalmkwekerij van Europa voor de productie van 12.000 ton Atlantische zalm per jaar. De deputatie van de provincie West-Vlaanderen had op 8 december 2022 al een vergunning verleend, maar door beroepen van Climaxi, Bond Beter Leefmilieu (eveneens namens Greenpeace Belgium, Natuurpunt, WWF België en de West-Vlaamse milieufederatie), vzw Animal Rights, GAIA en omwonenden kwam het dossier naar Vlaams niveau.

Het aangevraagde project omvat het oprichten van een zalmkwekerij te Oostende voor de productie van 12.000 ton Atlantische zalm per jaar. De aanvraag betreft een aquacultuur op land, via een RAS-faciliteit (Recirculating Aquaculture System). De beroepsindieners riepen onder meer het welzijn van de zalmen in als tegenargument, net als de vraag of dergelijke activiteit wel thuishoort in de haven.

“In Vlaanderen kan het criterium van welzijn van zalmen evenwel niet als beoordelingsgrond in rekening worden gebracht bij omgevingsvergunningen”, zo laat het kabinet Demir weten in een persbericht. “De aanvraag is bovendien gelegen in een zone voor zeehavengebied, regionaal bedrijventerrein in het zeehavengebied, gebied voor waterweginfrastructuur. De aanvraag is daardoor principieel in overeenstemming met de geldende stedenbouwkundige voorschriften. In de voorschriften wordt aquacultuur ook niet verboden. Bovendien is de aard van de aanvraag eerder industrieel gezien de grotere gebouwen. Het gebied leent zich dus tot de activiteit.”

Bijkomende voorwaarden

“Het is mijn rol om aanvragen af te toetsen ten aanzien van de stedenbouwkundige voorschriften en de milieu impact”, zo laat minister Zuhal Demir weten. “Op dat vlak is de aanvraag ook volgens alle adviesinstanties in overeenstemming, mits het opleggen van strikte voorwaarden. Dat laatste doen we dan ook. Zo zullen er ook bijkomende strikte lozingsnormen gelden voor afvalwater en moeten maatregelen genomen worden om het risico op bodemverontreiniging te beperken”, aldus Demir.

Het Noorse Columbia belooft 100 jobs in Oostende.