Almenkerk3

Oostduinkerkenaar Joris van Almenkerk schoolde zich om tot wijnheer in Zuid-Afrika

OOSTDUINKERKE – Van jurist in West-Vlaanderen naar wijnheer in Zuid-Afrika. Het overkwam Oostduinkerkenaar Joris van Almenkerk. Zijn wijndomein Almenkerk in de Kaapprovincie is een unieke Zuid-Afrikaanse parel gecreëerd door West-Vlaams ondernemerschap. Yvonne Bedert, de moeder van Joris, baat nog steeds in Oostduinkerke het overbekende restaurant De Mikke uit. Vader Joep baat een horecazaak uit aan de Kaap.

Het verhaal begon in 2002. Natalie Opstaele en Joris van Almenkerk beslissen om te verhuizen naar Zuid-Afrika.  De papa van Joris woonde al in de Kaap. Joris ging aan de slag bij de Wine Estate Mulderbosch. Hij leert er de eerste kneepjes van het vak. Nathalie werkt in de horeca zodat de twee net genoeg hadden om rond te komen. Begin 2004 kocht het koppel met de steun van familie en vrienden de appelboerderij ‘Jutland’ in de Elgin vallei, niet zo ver van Hermanus. Deskundigen gaven aan dat de beschikbare grond perfect was voor het maken van wijn en het telen van druiven, ook al werd de regio bestempeld als eerder koud en dus niet meteen aangewezen voor wijnbouw.

Leven van de export

In 2004 schreef Joris zich in aan de befaamde Universiteit van Stellenbosch om de theorie achter het wijn maken bij te schaven. De keuze van druivensoorten en waar ze exact te planten, werd bepaald in samenspraak met professoren. Niet enkel de bodem, maar ook het aantal zonne-uren, de wind en de neerslag speelden een rol. In 2009 werden de eerste vruchten geplukt met de lancering van een een sauvignon. Het wijndomein van Joris van Almenkerk beslaat zo’n 15 hectare en er is werk voor iets minder dan twintig mensen. Op jaarbasis worden om en bij de 80.000 flessen -zowel rood als wit en rosé- klaar gestoomd, hoofdzakelijk voor de export (de Belgische markt is goed voor zo’n 60 procent). En of wijnteelt winstgevend is? “Je wordt er niet rijk van, het is vooral elke hard werken”, aldus Joris in het tijdschrift Vlamingen in de wereld. “Gelukkig hebben we ook nog een appelboomgaard die goed is voor 1 miljoen appels, alweer hoofdzakelijk bestemd voor de uitvoer. Die appels zijn zelfs onze belangrijkste bron van inkomsten.”