Oostduinkerke paardenvissers

Oostduinkerke krijgt eerste vrouwelijke paardevissers

OOSTDUINKERKE – Om een goed gekozen slogan van de provincie West-Vlaanderen te gebruiken: ondernemen, het zit in ons. Of ook nog: ondernemen, het zit vaak in een klein hoekje. Dat weten ze ook aan zee bij de Koninklijke Orde van de Paardevisser. De Orde pakt vandaag uit met heuglijk nieuws: de eerste vrouwelijke paardevissers komen er aan op het strand. Een Unesco-attractie met een surplus met andere woorden. De voorbije zomer trad de eerste dame al toe: Nele Baert (foto vooraan). Dit brengt het totaal aantal vrouwelijke paardevissers binnenkort op drie.

Toen de Orde in 1967 werd opgericht waren er nog slechts twee garnaalvissers te paard. Vandaag zijn er dat 15, waarbij één vrouw: Nele Baert, die haar goed draaiende frituur liet voor wat ze was en er voor koos om samen met haar man het beroep van paardevisser uit te oefenen. Dit aantal zal, als er niets fout loopt, binnenkort stijgen naar 17 want nog twee dames zijn in de running om de status van zelfstandig garnaalvisser te verwerven. Katrien Terryn mag binnenkort haar proeven afleggen om als volwaardig paardenvisser erkend te worden. En ook Nicky Cauwelier (foto, met bril) start nu de opleiding tot paardenvisser en legt binnen 2 jaar haar proeven af. Voor een goed begrip: het gaat om een volwaardige zelfstandige job.

Koninklijk statuut en Unesco erfgoed

Begin 1967 werden via een plaatselijke krant belangstellenden uitgenodigd door een groep Oostduinkerkenaars om op vrijdag 20 januari om 20 u00 in het Grand Hotel op de Zeedijk in Oostduinkerke samen te komen om een broederschap, dat ‘Orde van de Paardevisser’ zou heten, op te richten. Dit broederschap stelde zich een dubbel doel: het in stand houden en het bevorderen van het garnaalvissen te paard enerzijds en anderzijds het promoten van de grijze noordzeegarnaal, met inbegrip van haar gastronomie. Geen overbodige luxe toen, want in de jaren zestig waren er nog amper paardenvissers actief.  De Orde wou ook het plaatselijk toerisme en gastronomie bevorderen door haar medewerking te verlenen aan het Garnaalfeest en andere plaatselijke activiteiten. Zij nam zich ook voor om Oostduinkerke, dé paardenvissersgemeente bij uitstek, op treffende wijze te vertegenwoordigen bij allerhande aangelegenheden zowel in het binnen als het buitenland. Al die opdrachten doet de Orde tot op vandaag.

Op dinsdag 12 september 2017 mocht de Orde uit handen van koning Filip en koningin Mathilde de koninklijke titel in ontvangst nemen zodat ze vanaf deze datum de Koninklijke Orde van de Paardevisser heet. De garnaalvissers te paard werden door Unesco in 2013 toegevoegd aan de lijst met immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Lees ook

  • VZW
    04/11/2024
    Vzw Parochiecentrum Sint-laurentius Betekom
    Begijnendijk
  • BV
    04/11/2024
    Bouts Renov
    Wezembeek-oppem
  • VZW
    04/11/2024
    Invirtus
    Hasselt