Organisator Flanders Classics heeft voor de honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen voor het eerst een traceersysteem gebruikt in de wedstrijden voor elite mannen, elite vrouwen en de rit voor wielerliefhebbers. De wagens met de rode vlag en de groene vlag, die respectievelijk aan de kop en de staart van de koers reden, hadden een traceertoestel van het Kortrijkse softwarebedrijf GeoDynamics aan boord. In die zin was niet alleen Peter Sagan, maar ook het snel groeiende bedrijf van Stijn Stragier een beetje winnaar van de Ronde van Vlaanderen.
In totaal registreerden zes toestellen de locatie van de wagens met de rode en groene vlag in de drie wedstrijden. Het apparaat bevat een simkaart om die posities in realtime door te sturen naar de beveiligde servers van GeoDynamics. De organisatie kon zodoende permanent op elke computer, smartphone en tablet met internettoegang zien waar de wagens met de rode en groene vlag zich bevinden. “We merken elk jaar op dat we bijzonder afhankelijk zijn van onze seingevers langs de kant van de weg om vanuit het coördinatiecentrum alles in goede banen te leiden”, zegt Nicolas Denys, verantwoordelijke voor de organisatie.
Naarmate de koers vordert, valt het peloton uiteen in kleinere groepen en is het moeilijker om het overzicht te bewaren. Met het track & trace-systeem van GeoDynamics had de organisatie een duidelijk zicht op onder meer de renners. Dat is nuttig voor de planning van andere activiteiten tijdens de Ronde. Het systeem helpt de organisatie ook om ordediensten en seingevers correcte informatie te geven. “Aan de hand van de gps trackers kon de organisatie nu aan de seingevers doorgeven waar de renners zich bevonden en hoeveel er nog moesten passeren”, aldus Stijn Stragier, CEO van GeoDynamics.
Het Kortrijkse GeoDynamics ontwikkelt software om op afstand de locatie te bepalen van voertuigen of mobiele medewerkers. De systemen van GeoDynamics worden ook gebruikt voor tijdsregistratie en het beheer van het wagenpark. Het bedrijf werd in 2004 opgericht en heeft 29 medewerkers. Het boekte in 2014 een omzet van 6,6 miljoen euro. (KC)