Malysse

Ondernemersfamilie Malysse absolute blikvanger op eerste dag van de Bedrijven Contactdagen

KORTRIJK - De tweedaagse happening 'Bedrijven Contactdagen' nam op woensdag al meteen een vliegende start. Over twee dagen gespreid worden volgens Kortrijk Xpo 15.000 bezoekers verwacht. Opvallend bij deze editie: de mooie aankleding van bepaalde standen. Soms waant men zich in een discotent uit de jaren zeventig. Een andere keer in een Oostenrijkse après ski bar. Of in een salon uit grootmoeders tijd. Absolute blikvanger was alvast de ondernemersfamilie Malysse die zich presenteerde au grand complet en over verschillende generaties heen. De Malysses zijn op de een of andere manier aanwezig in diverse sectoren van de economie.

Neven en nichten schouder aan schouder met broers en zussen, en dat over verschillende generaties heen. Het zorgde voor een du jamais vu effect en een uniek familieportret op de Bedrijven Contactdagen. Master class marketing. Getekend: de Malysses.

De zin in ondernemerschap ontstond begin twintigste eeuw bij stamvader Michel Malysse. Hij was in de eerste helft van de vorige eeuw een succesvol vlashandelaar, tot donkere wolken zich samenpakten boven een sector die de Leiestreek zoveel voorspoed had gebracht. En ook toen al las het verhaal van de familie Malysse als een typisch West-Vlaamse ondernemerskroniek: door creatief denken, heel veel durven en vooral keihard werken, werden nieuwe successen geboekt in nieuwe sectoren. Met de oprichting van Malysse-Sterima en later hotel-restaurant Marquette gaven Michel en zijn (Franse) echtgenote Elisabeth (in eigen kring bekend als Mémé Malysse) een duwtje aan de tweede generatie, die enthousiast verder bouwde aan wat een maatschappij zoveel meerwaarde biedt: onversneden ondernemerschap.

Bekende voorbeelden in de huidige generatie zijn Cortès en Jules Destrooper van de familie Vandermarliere (Guido Vandermarliere was gehuwd met Thérèse Malysse) of het eventpark O’Learys van Steven Malysse. Naast de vele andere ondernemersinitiatieven natuurlijk.