Lichtervelde
Het vroegere Remi Claeys Aluminium uit Lichtervelde, de voorbije jaren bekend onder de firmanaam Sapa, komt volledig terecht in handen van de machtige Noorse groep Hydro. Norsk Hydro had al 50 procent in Sapa en neemt nu ook het 50%-belang over van het eveneens Noorse Orkla. De nieuwe eigenaar is een wereldleider in de aluminiumindustrie en toonaangevend in wereldwijde geëxtrudeerde aluminiumoplossingen.
Sapa heeft in Lichtervelde drie divisies: extrusie van aluminium, bouwsystemen en een afdeling buizen, alles samen goed voor een kleine 400 medewerkers in het hart van West-Vlaanderen. De nieuwe eigenaar toont grote ambities. Volgens Bruno D’hondt die de zaken in Lichtervelde leidt, is het de bedoeling om verdere groei te realiseren. Ook de Noren bevestigen dat. De combinatie van beide ondernemingen maakt van Hydro het enige bedrijf in de aluminiumindustrie wereldwijd dat volledig geïntegreerd is doorheen de volledige waardeketen en markten. Ze biedt Hydro een ongekende kracht op het vlak van technologie, onderzoek en ontwikkeling, innovatie en productontwikkeling, alsook een ongeëvenaard aanbod van producten en diensten voor meer dan 30.000 klanten wereldwijd. Hydro krijgt daardoor ook de mogelijkheid en de vrijheid om te groeien in de meest aantrekkelijke domeinen van de aluminium en duurzame oplossingen voor de toekomstige koolstofarme economie verder te versterken.
Vergroeid met Lichtervelde
Het bedrijf in Lichtervelde maakt vanaf nu integraal deel uit van Norsk Hydro, en zal zich in de Benelux-markt manifesteren binnen de business ‘extruded solutions’. Deze afdeling is binnen Norsk Hydro goed voor 22.400 medewerkers in 40 landen. De overeengekomen bedrijfswaarde voor 100 procent van de aandelen Sapa bedraagt 27 miljard Noorse kroon ofte 2,8 miljard euro. Mits correcties (aanpassing van de schulden en van het genormaliseerd werkkapitaal) en een post-closing aanpassing betaalt Hydro 1,26 miljard euro in contanten aan Orkla.
Lichtervelde en aluminium, het gaat samen als friet en mayonaise. Reeds in 1949 startte Remi Claeys er met de productie van gelaste staalbuizen. In 1957 werd de productie uitgebreid naar het extruderen en de verdere verwerking van aluminiumprofielen. Sinds enkele jaren heeft Sapa Extrusion zich toegespitst op de productie van grote profielen, en dat met succes. Elk jaar opnieuw wordt het record van de bedrijfsresultaten van het voorgaande jaar gebroken. Sapa Precision Tubing is dan weer gespecialiseerd in hoogfrequent gelaste buizen in verschillende aluminium legeringen voor allerhande industriële toepassingen. Daarnaast is er in Lichtervelde nog Sapa Building Systems, één van de grootste leveranciers in Europa voor aluminium profielsystemen voor de bouw.