Eind 2019 verkochten Nikolas en Ilse hun bedrijf. De vele plannen die ze gemaakt hadden vielen direct in het water want alles ging in lockdown door covid. Wat doet een ondernemer dan ? Plannen maken natuurlijk.
Ilse Vieren droomde van een kledingwinkel. In maart 2021 ging de spade in de grond en eind februari 2022 opende ze de succesvolle kledingwinkel Fortyfour in Beselare. Nikolas startte gedurende de covid-periode met lessen wijnbouw en rondde begin 2024 deze cursussen af. Goed voor meer dan 500 uur lessen en stage bij Wijngoed Monteberg en Wijndomein Ravenstein, twee referenties uit de streek.
De aanplant
Na drie jaar plannen, keuze van rassen en klonen en voorbereidingen van het perceel gingen de planten in de tweede helft van april in de grond. Achter de winkel Fortyfour van Ilse ligt een perceel van 3,3 ha waarvan in eerste fase 2,2 ha aangeplant werd.
Het natte voorjaar gooide echter roet in het eten. Door de overvloedige regen moest de planning meermaals gewijzigd worden maar op 12 mei gingen de wijnstokken met een paar weken vertraging eindelijk de grond in. Inmiddels zijn ook de palen en draden geplaatst en is de wijngaard grotendeels afgewerkt.
In het najaar van 2024 wordt gestart met het bouwen van de vinificatie ruimte achter de bestaande loods. De wijnen zullen rijpen in de kelder onder de winkel Fortyfour. De meest gestelde vraag is wanneer de wijnen op de markt zullen komen. “Daarvoor hangen we natuurlijk van de natuur af, maar in het originele scenario kunnen we in 2027 de eerste rosé op de markt brengen, gevolgd door wit in 2028 en rood in 2029”, zegt het duo. “Met het aanhoudende slechte weer zal het waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn om de vertraging in te halen. 2024 wordt dus een verloren jaar en dus zal de eerste wijn dus pas in 2028. Geduld is dus de boodschap
De naam
Het zoeken naar naam en passende branding voor het wijndomein was een zware dobber. “We hebben er meer dan een jaar over gedaan om verschillende voorstellen te bekijken”, aldus Dejonckheere. “Finaal zijn we met een branding kantoor in zee gegaan en na twee brainstormsessies hebben we besloten om af te stappen van ons eerste idee Zuydhoek. Het kantoor vond dat uit alle gesprekken bleek dat Geduld cruciaal is in ons verhaal, zowel in de voorbereiding als in het latere maken van uitmuntende wijn. De keuze lag dan voor de hand.”