Nieuwpoort kiest bij de uitbreiding van het bedrijventerrein De Noordvaart voor extra ruimte voor lokale bedrijven, een bedrijfsverzamelgebouw voor kleine ruimtevragers, en een zone voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut. De uitbreidingszone heeft een totale oppervlakte van bruto 9 hectare en sluit naadloos aan op het bestaande bedrijventerrein. Op de maximaal 5.000 m² grote percelen bouwen kopers zelf met een architect en aannemer naar keuze. Hierbij is de integratie van een bedrijfswoning ook mogelijk.
In het plannings- en ontwikkelingsproces staat een efficiënte, kwalitatieve en duurzame invulling van de beschikbare ruimte voorop. Dit moet resulteren in een aantrekkelijke vestigingslocatie met een evenwichtige waterhuishouding, kwalitatieve groenaanleg, hedendaagse architectuur en gebruik van hernieuwbare energie. “Door onze bedrijfsruimtes maximaal en slim te benutten, creëren we een levendige werkomgeving met economische én maatschappelijke meerwaarde”, vertelt Geert Sanders, algemeen directeur van de WVI.
De vraag naar ruimte om te ondernemen blijft onverminderd groot, ook in Nieuwpoort. “De uitbreiding van het bedrijventerrein De Noordvaart vormt bijgevolg de ideale mogelijkheid om onze lokale economie een extra boost te geven”, vult burgemeester Geert Vanden Broucke aan.
Voorrang aan lokale ondernemers
Een gericht doelgroepenbeleid bepaalt welke bedrijven zich op het terrein kunnen vestigen. Zo krijgen Nieuwpoortse starters en ondernemers die willen uitbreiden of zich moeten herlokaliseren, voorrang. Om ook tegemoet te komen aan kleine ruimtevragers, werd in overleg met het stadsbestuur ingezet op de realisatie van een bedrijfsverzamelgebouw. Een bedrijfsverzamelgebouw bestaat uit afzonderlijke units op eenzelfde perceel, waarvan bedrijven er één of meerdere kunnen aankopen. Projectontwikkelaar ION zal het ontwerp realiseren en verkopen.
WVI stelt binnenkort een ontwerper aan die het technisch dossier uitwerkt en de omgevingsvergunning van de infrastructuur- en omgevingswerken behandelt. Zodra de omgevingsvergunning is toegekend, start de daadwerkelijke ontwikkeling van het gebied. Dit begint met een archeologisch onderzoek, gevolgd door de infrastructuurwerken. “We verwachten om de effectieve infrastructuurwerken aan te besteden en uit te voeren in 2023”, besluit Geert Sanders. “Als we deze planning kunnen aanhouden, dan zullen de percelen eind 2024/begin 2025 effectief bouwrijp zijn.”