Ventilius 22

Nieuwe Ventilus-studie sust de gemoederen niet

IZEGEM - De Vlaamse regering heeft de knoop in het Ventilus-dossier nog altijd niet doorgehakt, maar zopas nog maar eens de toon gezet. Bart Somers & Co zwaaien met een rapport van de Duitse expert en professor Dirk Westermann. Dat rapport verdedigt nog maar eens de stelling als zou enkel een bovengrondse hoogspanningslijn dwars door West-Vlaanderen dé oplossing zijn om de op zee gewonnen energie aan land te brengen.

De Lendeleedse burgemeester Bart Dochy reageerde op Twitter erg laconiek: "Rare hoera van de Vlaamse regering", aldus Dochy. "De (Duitse) professor zegt op pagina 1 van zijn rapport dat hij het alternatief - zoals gevraagd door de burgemeesters - niet heeft onderzocht, terwijl dat wel was gevraagd." Ook Involte, het collectief van West-Vlaamse bedrijven dat zich verzet tegen een nieuwe hoogspanningslijn, reageert furieus.      

Involte (ondernemers voor ondergronds) heeft het in een reactie al meteen over de dubieuze of dubbelzinnige rol die expert Westermann speelt in deze. “De Vlaamse regering publiceerde gisterenavond — bewust vrij laat tegen de deadline van de kranten — het expertenrapport in het Ventilus-dossier”, aldus Involte in een eigen persbericht. “Het rapport is opgemaakt door Dirk Westermann, professor elektrische energievoorziening aan de universiteit van Ilmaneau (Duitsland). Westermann is ook bezoldigd lid van de adviesraad van Elia’s 80% dochterbedrijf 50Hertz, actief in Duitsland. De juridische dienst van de universiteit maakte zelf gewag van een belangenconflict en maande Westermann aan om bepaalde delen van het onderzoek, namelijk deze naar alternatieve trajecten niet te analyseren, omdat deze in conflict traden met Elia, een grote financier van vele opdrachten uitgevoerd door de universiteit.”

Kroniek van een aangekondigd verhaal

Voor Ignace Vandewalle, de woordvoerder van Involte, is de maat vol. “Dit is de kroniek van een aangekondigde bevestiging door een professor die op de loonlijst van Elia staat”, zegt Vandewalle. “We onderzoeken momenteel of wij als belanghebbenden dit rapport en het belangenconflict die aan de basis ligt van dit belangrijk, kennelijk beslissend document, in kort geding kunnen aanklagen. De ambiguïteit, de afhankelijkheid en de onvolledigheid van dit rapport Westermann zal in elk geval deel uitmaken van alle eventuele toekomstige juridische procedures.”

Perfect voorbeeld van schone schijn

Involte laat weten niet verrast, maar wel diep teleurgesteld te zijn door de manier waarop de Vlaamse regering te werk is gegaan. “Zo werden wij als ondernemersplatform niet betrokken en moesten we lijdzaam toekijken hoe dit schouwspel van belangenvermenging, dependentie en ‘schone schijn’ zich voltrok”,  zegt Vandewalle nog. “Dat de bestaande bevindingen nogmaals getest zijn op de werkwijze en dezelfde onderzoeken als de intendant, draagt niets nieuws bij aan het debat, te meer omdat ze gebeurden door een financieel afhankelijke partij van Elia. De Vlaamse regering wekt nu de indruk alsof er terdege onderzoek werd gevoerd. Maar ze laakt alternatieve pistes in kaart te brengen die de leefbaarheid van de regio vooropstelt, of zelfs ten goede komt. Geen enkel alternatief werd onderzocht.”

Twee lichtpuntjes

Voor Involte is het niet allemaal kommer en wel. De ad hoc organisatie ziet twee lichtpuntjes. Ten eerste bevestigt Westermann in zijn rapport, net zoals wij in onze ingebrekestelling aan minister Demir opmerkten, dat ondergronds technisch perfect kan maar dat de koppeling aan de plandoelstellingen dit onderuit haalt. Ten tweede blijkt iets opmerkelijks uit de mediaberichtgeving rond dit rapport. In het artikel van Het Laatste Nieuws  (“CD&V staakt de strijd maar haar burgemeesters nog niet”) wordt er het eerst meegegeven dat er door de Vlaamse regering eventuele compensaties voor herlokalisatie van bedrijven worden voorzien. “We zijn in elk geval benieuwd waar de Vlaamse regering deze nieuwe bedrijventerreinen in de brede omgeving zal voorzien en welk budget zij daarvoor zal vrijmaken”, zegt Ignace Vandewalle namens Involte. “We hopen dat wij ditmaal als belanghebbende partij wel uitgenodigd worden voor overleg. Want tot op heden werden wij als bedrijvenplatform tot onze spijt genegeerd en nergens bij betrokken.”

Involte verenigt West-Vlaamse bedrijven die potentieel onder de Ventilus hoogspanningskabels vallen om hun bezorgdheden kenbaar te maken. De ondernemers steunen de energietransitie volop, maar vinden niet dat dit ten koste moet gaan van de Belgische belastingbetaler of van de gezondheid van hun werknemers. Met deze vzw willen ze de lokale burgemeesters en de Vlaamse overheid tonen dat het goedkeuren van een bovengronds Ventilus-project een uiterst negatieve impact op de lokale economie en leefbaarheid zal hebben.