In eigen kring (de website van Unilin) gaf ook de nieuwe CEO Wim Messiaen zijn visie op de zaken. Vandaag: Wim Messiaen. Een kennismakingsgesprek en een visie op de nieuwe uitdagingen die hem wachten.
–Waarom koos u voor Unilin?
–Wim Messiaen: Unilin is een toonaangevend bedrijf. Het heeft een fantastische diversificatie zowel geografisch als qua productaanbod. Alle divisies worden gedreven door innovatie.
–Waar kijk je trots op terug in je laatste job?
–Wim Messiaen: Bij Domo, Etex en VPK heb ik telkens actief kunnen meewerken aan de internationale expansie van die bedrijven, altijd met respect voor de lokale verankering. Het zijn alle drie industriële parels die bezig zijn met wonen en duurzaamheid en in die rij past ook Unilin perfect.
–Wat heb je de afgelopen jaren geleerd?
–Wim Messiaen: Alles draait om mensen en hun motivatie, drive en vaardigheden.
–Wat voor leider wil je zijn?
–Wim Messiaen: Ik wil graag benaderbaar, pragmatisch en hopelijk inspirerend zijn.
–Wat doe je om te ontspannen na een zware werkdag?
–Wim Messiaen: Meestal trek ik mijn loopschoenen aan voor een wandeling of om te gaan lopen. In het weekend werk ik graag in de tuin.
–Welke boeken lees je graag?
-Wim Messiaen: Ik lees het liefst non fictie over de economie, hernieuwbare energie en batterijtechnologie.
-Ben je competitief?
-Wim Messiaen: Ja, ik wil graag vooruit en ik ben ambitieus. Zowel privé als op werkvlak.
Grote schoenen om te vullen
-Wim, het zijn grote schoenen om te vullen. Hoe kijk jij daarnaar?
-Wim Messiaen: Bernard laat een fantastisch bedrijf na met een goede bedrijfscultuur en een enorme drive voor innovatie. Het heeft een bijzonder sterke fundering. Daar kan ik hem alleen maar dankbaar voor zijn.
-Wat zijn, in uw ogen, de grootste verwezenlijkingen van Bernard?
-Wim Messiaen: De true innovation die hier gebeurt. Innovatie wordt steeds vaker een hol begrip, maar Bernard heeft er een speerpunt van gemaakt. Hij heeft altijd ingezet op productontwikkeling en de intellectuele eigendomsrechten verdedigd. Zo werd Unilin dé marktleider in verschillende sectoren. Dat is de grote verdienste van Bernard en heel zijn team.
Drie maanden tour
-Hoe is de overgang tussen jullie twee verlopen?
-Wim Messiaen: Vlot. Ik kreeg de voorbije drie maanden de kans om een deep dive te doen en alle divisies te bezoeken, met medewerkers te spreken en grote klanten te bezoeken, zowel in binnen- als buitenland. Ik heb drie continenten bezocht, en met meer dan tweehonderd medewerkers gesproken over de hele wereld. Echte gesprekken, geen vluchtige babbels. Op 1 februari nam ik over. Bernard zal me in de eerste maand nog helpen om de overdracht zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.
-Wat heb je opgestoken van uw tour?
-Wim Messiaen: Het was een unieke kans om zo de werking van het bedrijf in de diepte te leren kennen. Ik merk dat er over de hele wereld zeer sterke teams zijn die allemaal een ondernemende spirit en een grote liefde en passie hebben voor hun werk. Dat zie je ook aan het sneltempo waaraan we innoveren bij Unilin. Dat kan alleen als je medewerkers gemotiveerd zijn.
De toekomst
-Wat zijn je ambities en doelstellingen?
-Wim Messiaen: Ik begrijp dat mensen met die vraag zitten, maar eigenlijk komt die te vroeg. Ik heb al een aantal ideeën, maar het is nog te vroeg om ze te delen. Waar ik absoluut op wil focussen is maximaal inzetten op zero harm. Daarin wil ik blijven investeren.
–Is uw leiderschapsstijl gelijkaardig aan dat van Bernard Thiers?
-Wim Messiaen: Laat ons zeggen relatief gelijkaardig. Ik denk dat er weinig stijlbreuk zal zijn met hoe Bernard de dingen aanpakte, maar we hebben natuurlijk elk ons eigen karakter, achtergrond en ervaring.
-Bernard Thiers heeft duurzaamheid altijd hoog in het vaandel gedragen. Is dat bij jou ook zo, Wim?
-Wim Thiers : Zeker. Ik vind duurzaamheid, in de grotere betekenis van het woord, heel belangrijk. Duurzaamheid is geen verplicht nummertje, maar het kan je een concurrentieel voordeel geven. Unilin zet al hard in op ecologie en circulariteit, maar dat is voor de buitenwereld nog niet altijd duidelijk. Ik denk dat we daar meer mee naar buiten mogen komen en natuurlijk nog meer op moeten inzetten in de toekomst. Maar ook op sociaal vlak is duurzaamheid belangrijk. Mensen moeten zich goed voelen op het werk en de mogelijkheid hebben om te blijven leren.”