De Maritieme Canon van Vlaanderen beschrijft voor het eerst de alles omvattende maritieme geschiedenis van Vlaanderen. Het driedelige werk van meer dan 2.000 pagina’s en evenveel beelden toont hoezeer de zee, de scheepvaart en de havens gedurende eeuwen de Vlaamse welvaart hebben bepaald. Vlaanderen, dat zijn rijkdom altijd dankte aan de maritieme factor, kan ook vandaag worden beschouwd als de belangrijkste maritieme regio in Europa.
Compleet naslagwerk
De Maritieme Canon van Vlaanderen is een indrukwekkende, breed opgevatte Vlaamse maritieme beschavingsgeschiedenis, die politiek, economie, werk, wetenschap, kunst en cultuur bestrijkt.
Blikvangers zijn de Gouden Eeuwen van Brugge en Antwerpen, de havens van Oostende, Gent, Nieuwpoort en Duinkerke, de binnenhavens, rivieren en kanalen, de ontdekkingsreizen over de wereldzeeën, de legendarische schepen en wrakken, het trauma van de Scheldesluiting, de avonturen van de Vlaamse maritieme diaspora, de vele grote en kleine momenten van koopvaardij, marine, kaapvaart, visserij, binnenvaart, pleziervaart, scheepsbouw, havens, waterbouw en zeewetenschap.
De motor van de economie
Volgens Charlotte Verkeyn, voorzitter Haven Oostende zal De Maritieme Canon van Vlaanderen niet alleen de Vlaamse en Nederlandse liefhebbers van geschiedenis, havens en zeevaart interesseren.
“Het boek komt ook voor beleidsmakers precies op tijd”, zegt Verkeyn. “Het toont ons hoe zee, scheepvaart en havens al eeuwen de motor van de Vlaamse welvaart zijn en bevestigt dat dit vandaag meer dan ooit het geval is. Het is een grote verdienste van dit werk dat het de Vlamingen op een originele manier wijst op het fundamentele belang van hun maritieme sector en meteen op de blijvende noodzaak, in deze tijden van geopolitiek, onze Vlaamse maritieme infrastructuur te verbeteren.”