Joan De Winne, Rebekka Rogiest en Geert Degrande brachten zopas het boek “Ze maken ons kapot, meneer” op de markt. Het eerste boek dat open en bloot de de medeverantwoordelijkheid van leidinggevenden voor stress en burn-out bij medewerkers bespreekt. “Dat is tot nu toe altijd “de olifant” in de kamer geweest”, zegt Joan De Winne. “Met dit boek doorbreken we dat taboe. Niet omdat we de leidinggevende met alle zonden van Israël willen overladen, wel omdat we door leidinggevenden handvatten aan te reiken een steentje willen bijdragen tot het terugdringen van de torenhoge kosten – zowel voor de ondernemingen als voor de overheid – van het almaar toenemende absenteïsme én tot gelukkigere werknemers.”
De start-up cultuur maakt overal opgang, ook al door de gelukkige en relaxte werksfeer die er kenmerkend voor is. Tal van organisaties proberen die cultuur dan ook in hun bedrijfsvoering te injecteren. Massaal duiken in kantoren pingpong- en voetbaltafels, gezonde snacks en zelfs af en toe stilteruimtes op. Maar niets lijkt te helpen: medewerkers voelen zich niet betrokken bij hun bedrijf, kampen met enorme stress en zijn steeds vaker afwezig. Vorig jaar kostte absenteïsme onze bedrijven liefst 6,5 miljard euro. “Het regent publicaties over burn-out en hoe je er moet mee omgaan”, zegt Rebekka Rogiest. “Met ons boek willen wij echter organisaties aanzetten om het probleem proactief aan te pakken. De enorme veranderingen zorgen ervoor dat we ook anders werken en dat werk steeds meer projectmatig gebeurt. Dat betekent dat eigenlijk iedereen op een gegeven ogenblik een rol moet opnemen als leidinggevende. Iedereen kwijt zich met de beste bedoelingen van die taak, maar als je niet weet hoe je tegelijk verbondenheid met je teamleden moet creëren en er ook voor zorgen dat ze met passie en goesting tot resultaten komen, dan ontstaan de ziektes van deze tijd die ons inderdaad kapot maken.”
Het boek reikt aan bedrijfsleiders, leidinggevenden en vakbonden, maar ook aan ministers van werk, welzijn en volksgezondheid die met de problematieken rond werk begaan zijn, diverse denk- en doepistes aan. De auteurs geven het boek in eigen beheer uit als e-boek en in paperbackversie. Het e-boek biedt talrijke links naar wetenschappelijke artikelen die de forse stellingen in het boek staven. “We willen met het boek niet alleen een knuppel in het hoenderhok gooien om de overheid en de bedrijven wakker te schudden rond de verantwoordelijkheid van leidinggevenden in de ziektes van deze tijd”, zegt Geert Degrande, “maar via onze marketing en distributie van het boek ook traditionele uitgeverijen erop wijzen dat hun businessmodel verouderd is.” (KC)
info: www.zemakenonskapot.be