Goethals familie

Nieuw boek belicht het belang en het impact van de Kortrijkse ondernemersfamilie Goethals

KORTRIJK - Van tijd tot tijd terugkijken in het verleden. Dat is exact wat de Kortrijkse erfgoedvereniging KGOKK (de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Kortrijk) doet. Een rijk verleden. Want Kortrijk heeft ook vroeger welvaart gekend dankzij het ondernemerschap. In een nieuwe publicatie belicht de KGOKK het verhaal van de ondernemersfamilie Goethals. Een verhaal om u tegen te zeggen. 

Na jarenlang onderzoek werd recent de Nederlandstalige versie van de studie van de hand van historicus Tom Nuyttens over de Kortrijkse familie Goethals voorgesteld door de KGOKK. Deze studie verscheen reeds in december 2022 in een Franstalige versie: Les Goethals, une famille originaire de Courtrai sur les sentiers de l’Histoire (1600-1945).

Het boek traceert de geschiedenis van deze adellijke familie; van de eerst gekende stappen in Kortrijk in de eerste helft van de zeventiende eeuw, tot en met de lotgevallen van haar telgen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Doorheen deze tocht maken we kennis met boeiende figuren die als schrijnwerkers, handelaars, linnenhandelaars, vernieuwers, kunstverzamelaars, naam en faam wisten te maken tot ver buiten Kortrijk. Op het einde van de achttiende eeuw exporteerde de familie Goethals zelfs Kortrijks linnen naar de Franse kolonie Saint-Domingue en had ze haar eigen kantoren in de Franse havenstad Bordeaux.

Grote rijkdom

De familie was welstellend, dat is een feit. Jacques Goethals-Vercruysse (1759/1838) werd een van de meest gekende telgen van de familie. Zijn passie voor geschiedenis leidde tot een herontdekking/herwaardering van de Slag bij Kortrijk of Guldensporenslag en leverde inspiratie voor Conscience’s Leeuw van Vlaanderen. Die passie voor kunst en cultuur waren ook aanwezig bij andere leden: velen verzamelden kunst of waren begenadigde fotografen in een tijd dat de fotografie nog in zijn kinderschoenen stond.

De familie telde verschillende industriëlen en grootgrondbezitters onder haar leden, getuige de kastelen en mooie landhuizen die zij bewoonden. De familie Goethals speelde ook een belangrijke rol in de lokale en nationale politiek. De sociale opmars van de familie leidde er toe dat de verschillende takken in de negentiende en twintigste eeuw werden opgenomen in de Belgische adel. Maar ook in de Kerk vervulden er telgen van de familie een prominente rol. Iedereen in Kortrijk heeft wel al het beeld van aartsbisschop Paul Goethals gezien naast de Sint-Maartenskerk. Het is een blijvend aandenken aan de eerste aartsbisschop van Calcutta in Indië en daarmee ook de overste van de gekende missionaris Pater Lievens.

Boeiend, ontroerend, verbazend

In het boek lopen we hand in hand met de verschillende generaties, mannen én vrouwen Goethals, die elk hun stempel hebben gedrukt op de familie en daarbij beïnvloed werden door de grote gebeurtenissen van de tijd. Elke oorlog, elke vrede, elke recessie of hoogconjunctuur doorheen die vier eeuwen geschiedenis heeft een rol gespeeld in de evolutie van de familie Goethals.

Het boek is een pleidooi om een familiegeschiedenis niet los te zien van het geheel waarin een familie leefde en werkte. Door brieven en akten van de familie worden er enkele minder gekende of vergeten passages van de (Kortrijkse) geschiedenis terug van onder het stof gehaald. Het levert een verhaal op dat boeit, ontroert en verbaast.

info: via Isabelle De Jaegere 0498909140