De fabriek luidt een nieuw tijdperk in voor duurzame landbouw dankzij een volledig circulair proces dat geen afvalstoffen meer genereert en de CO₂-uitstoot drastisch verlaagt. Deze investering moet meehelpen aan de vergroening van de Vlaamse landbouw- en voedingsindustrie.
Door organische nevenstromen uit de voedingsindustrie te verwerken tot organische meststoffen, helpt BioFertiCol zowel de voedingsindustrie als de landbouw om strengere milieunormen te behalen en draagt het ook bij aan de bredere Europese Green Deal-doelstellingen.
Belangrijke vernieuwing
De innovatieve aanpak van BioFertiCol garandeert een minimale ecologische voetafdruk. De meststoffen die in de nieuwe fabriek worden geproduceerd, besparen significant op de CO2-uitsoot in vergelijking met traditionele kunstmest. Bovendien werkt het volledige productieproces volgens het nullozer-principe, wat betekent dat geen onnodige afvalstoffen worden geproduceerd en hergebruik centraal staat.
Om de impact op het milieu verder te reduceren, verloopt het transport grotendeels via waterwegen in samenwerking met De Vlaamse Waterweg en wordt er ook ingezet op de elektrificatie van het wegtransport. Autonoom varende watertrucks zullen instaan voor de aan- en afvoer van grondstoffen en eindproducten, terwijl voor aanvullend transport gebruik wordt gemaakt van elektrische vrachtwagens.
Ook binnen de productiefaciliteit zelf worden de meest moderne technieken toegepast om energie te besparen en circulair te werken. Alle gebruikte proceswaterstromen worden volledig gerecupereerd en gefilterd via een biofiltersysteem. Daarnaast wordt ook de lucht in de productieruimte gefilterd en gezuiverd om geen uitstoot te veroorzaken.
Strategische positionering
Om deze ambitieuze doelstellingen te realiseren, werkt BioFertiCol nauw samen met toonaangevende partners uit verschillende sectoren. De fabriek wordt gebouwd door een samenwerkingsverband van aannemer Cordeel uit Temse en machinebouwer Meyland uit Adegem, twee bedrijven met expertise in duurzame industriële bouwprojecten.
Bovendien worden de mogelijkheden van een industrieel stoomnetwerk verkend, waarbij restwarmte slim wordt hergebruikt in de productieprocessen. Met haar strategische ligging in de haven van Oostende speelt de fabriek een sleutelrol in de circulaire economie en draagt ze bij aan de verduurzaming van de bredere voedings- en landbouwindustrie.
BioFertiCol kondigt tot slot ook aan dat het zal samenwerken met toonaangevende bedrijven uit de Vlaamse voedingsindustrie om hun nevenstromen te verwerken tot organische meststoffen.