ROESELARE – Met een aantal gerichte bezoeken in de haar wel bekende regio (Roeselare en omgeving), wilde federaal minister van Economie Nathalie Muylle de polsslag meten bij de heropstart van het kmo- en winkelgebeuren. Onder impuls van Voka West-Vlaanderen konden de bedrijfsleiders van de mature kmo Winsol (450 medewerkers) en winkelzaken Brooklyn en Boggi hun ervaringen delen.
Maandag 11 mei zal geboekstaafd blijven als de tweede cruciale stap in de herop- en doorstart van onze economie: alle handelszaken mogen de deuren weer openen, mits de nodige veiligheidsmaatregelen. Na de 20.000 medewerkers die op 4 mei weer aan de slag konden, kunnen vanaf vandaag volgens de ramingen van Voka West-Vlaanderen nog eens 17.000 mensen extra aan het werk. “Het is een belangrijke stap voor iedereen: niet alleen voor deze zwaar getroffen sector en diens medewerkers die zo uit de tijdelijke werkloosheid stappen, maar ook voor de klanten die nu weer fysiek in hun favoriete zaken terechtkunnen én voor de bedrijven die van deze vraag en consumptie afhangen”, zegt Bert Mons, algemeen directeur Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. “Want de non-food handel is een essentiële schakel in de waardeketen, die de activiteit in de bedrijven verder op gang kan trekken.”
Bergen werk
De ondernemingen verzetten de afgelopen weken bergen werk om klaar te zijn voor een veilige heropstart. Dat kon ook federaal minister van Werk Nathalie Muylle met eigen ogen vaststellen. Tijdens een bezoek aan het Izegemse Winsol en in de winkelstraten in haar thuisstad Roeselare, waar ze Boggi en Brooklyn bezocht, kon ze vaststellen dat de bedrijven en winkels er helemaal klaar voor waren. “Er is zeer hard gewerkt door handelaars en gemeentes om winkels op een veilige manier te kunnen heropstarten”, zo zei de minister. “We willen iedereen danken voor de geleverde inspanningen. Vorige week hebben we een gids ter beschikking gesteld met heel concrete preventiemaatregelen en we zien dat die goed wordt toegepast. Na bijna twee maand sluiting, laat de heropening van winkels duizenden handelaars en personeelsleden toe om opnieuw aan de slag te gaan. Het is een belangrijke nieuwe stap in de heropstart van de economie.”
De stad Roeselare werkte de voorbije dagen een plan uit om het shoppen op een veilige manier te laten verlopen. Zo moeten de parkeerplaatsen in de Ooststraat tijdelijk plaats maken voor wandelroutes en komen er hygiëne-units. Camera’s zullen de situatie steeds monitoren. “De belangrijkste steun die we onze handelaars kunnen geven, is een veilig comfortgevoel voor hun klanten”, zegt burgemeester Kris Declercq.
Heropenen van levensbelang
De non-food handel kreeg het bijzonder zwaar te verduren door de lockdown. Zo noteerde die in april een omzetverlies van maar liefst 80 procent. Enkel de horeca, toerisme- en evenementensector lijden nog erger onder de coronacrisis. Eén op de tien handelszaken in de non-food geeft ook aan dat een faillissement in de komende maanden waarschijnlijk is. “Het is voor hen van levensbelang dat ze nu mogen heropenen”, zegt Bert Mons nog.