IZEGEM – De West-Vlaamse minister Nathalie Muylle laat via een persbericht weten dat ze het bedrijfsleven blijvend steun wil verlenen, omdat de crisis nog maanden zwaar zal doorwegen. Daarom worden een aantal steunmaatregelen verlengd, zoals het stelsel van de de tijdelijke coronawerkloosheid dat tot eind augustus wordt doorgetrokken. Voor specifieke zwaar getroffen sectoren zoals de horeca, het toerisme en de evenementensector, wordt er zelfs een verlenging voorzien tot eind dit jaar. Voka ziet het positieve in maar zegt gelijktijdig dat er veel meer zal nodig zijn dan de nu besliste tijdelijke maatregelen. Er wordt aangedrongen op ingrepen die de solvabiliteit stutten, op het stimuleren van investeringen en op het mogelijk maken van een meer flexibele arbeidsorganisatie.
Sinds begin vorige maand zijn heel wat bedrijven heropgestart of aan het heropstarten. Toch is de economische impact van de coronacrisis nog lang niet van de baan. De maandelijkse tewerkstellingsbarometer gaf voor de april voor het eerst een daling met 30.000 werkenden aan tegenover vorig jaar. De maatregelen die zaterdag werden goedgekeurd door de regering, moeten bedrijven en werknemers extra zuurstof geven om de coronacrisis goed door te komen.
Verlengingen van crisismaatregelen tot eind augustus
De bestaande steunmaatregelen voor bedrijven, werknemers, artiesten en werklozen, worden verlengd. Het flexibele systeem van tijdelijke werkloosheid omwille van corona wordt verlengd met twee maanden tot eind augustus. Omdat het corona-ouderschapsverlof erg populair is, wordt ook dat stelsel met twee maanden verlengd tot 31 augustus. De werkloosheidsuitkeringen zullen voorlopig ook niet dalen, eveneens tot het einde van de vakantie. Voor jongeren die een inschakelingsuitkering krijgen, wordt de maximale duur van die uitkering met twee maanden verlengd tot 38 maanden.
Artiesten van hun kant krijgen ook een vangnet. Ze hebben recht op een constante werkloosheidsuitkering van 60 procent van hun laatste loon, als zij tijdens een periode van 18 maanden minstens 156 dagen gewerkt hebben. Omdat veel artiesten de afgelopen maanden niet hebben kunnen werken, wordt die periode geneutraliseerd. April, mei en juni waren al geneutraliseerd en daar komen nu ook de maanden juli en augustus bij.
Andere steun
Beslist werd ook dat werkgevers aan hun werknemers een consumptiechecque van 300 euro kunnen aanbieden voor aankopen in sectoren zoals horeca, cultuur, enzovoort. De cheque is 100 procent aftrekbaar en wordt niet belast.
In maart besliste minister Muylle om de evenementensector toe te laten klanten terug te betalen in de vorm van een voucher wanneer evenementen geannuleerd moesten worden door de coronacrisis. De regeling wordt met drie maanden verlengd tot 20 september. Die verlenging is een belangrijke steun voor de evenementensector, die zwaar getroffen wordt door de coronacrisis. De Nationale Veiligheidsraad besliste dat grote massa-evenementen zeker verboden blijven tot 31 augustus. Kleinere evenementen blijven zeker tot 1 augustus verboden.
Bescherming van kmo’s en van tijdelijk werklozen
Nathalie Muylle laat nog weten dat de sectoren van de textiel, bouw, technologische Industrie en chemische industrie en life sciences, een subsidie krijgen van in totaal 223.500 euro voor de sensibilisering van kmo’s voor de bescherming van hun innovaties. De subsidies worden toegekend via de sectororganisaties.
Tot slot nog dit: als een werkgever zich op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht beroept, mag hij het werkt dat normaal door de werknemer wordt verricht, niet uitbesteden aan derden (bijvoorbeeld uitzendkrachten), noch laten verrichten door studenten. Als de werkgever dit wel doet, dan dient hij de werknemer zijn normale loon uit te betalen. Enkel indien een werknemer in quarantaine wordt geplaatst – bijvoorbeeld omwille van contact met een besmette persoon – mag de werkgever het werk dat normaal door deze werknemer wordt verricht, uitbesteden aan derden of laten uitvoeren door studenten.