Vorig jaar diende het eerste kwartaal zich wat twijfelend aan met een terugval die voornamelijk te wijten was aan politieke regelgeving. De Vlaamse regering besliste om de premies eerst te halveren om ze vervolgens helemaal af te schaffen, en in Wallonië nam men afscheid van de terugdraaiende tellers.
De markt reageerde onmiddellijk terughoudend en voorzichtig, maar eens de rust was teruggekeerd trok de interesse snel weer aan. Het thema van hernieuwbare energie blijft immers brandend actueel, en zal in de toekomst enkel maar aan belang gaan winnen. Dit was alvast te merken aan de drukte op de stand, waar ze op bepaalde momenten zelf onderbemand waren.
Strategisch als een speedboot
MR Solar is een vrij groot bedrijf qua schaal, maar blijft zich profileren als een hands on bedrijf die anticipeert als een speedboot. Dit werd onmiddellijk gestaafd aan de hand van een voorbeeld over de CEO die in november op prospectiereis ging naar China om er de werking van industriële batterijen onder de loep te nemen. Waarna er in december al een concrete deal werd gerealiseerd door 5 megawatt van dat specifieke type batterij te verkopen.
Beweging op de markt
Er leeft en beweegt natuurlijk heel wat op de energiemarkt niet enkel door de klimaatcrisis, maar ook door de oorlog in Oekraïne. De sector is continu in beweging. “Het bleek al snel een evidentie dat we niet langer mochten en konden leunen op een afhankelijkheid van een wispelturig Russisch regime”, aldus Verscheure. “Politiek probeert de bedrijven en particulieren meer en meer richting zelfvoorzienende en duurzame oplossingen te stuwen. Door die verschillende (recentere) ontwikkelingen die elkaar in snel tempo opvolgen ontstond er wel een nieuwe tendens van onbalans. Enerzijds hebben we de fluctuerende instabiele energieprijs, en anderzijds een groter aanbod van hernieuwbare energie die op het net gestoken wordt.”
Blik vooruit
Dit alles resulteert in onvoorspelbaarheid. Vandaar dat MR Solar de bedrijven adviseert om hun blik op de toekomst te richten door batterijen in te zetten als bufferbekkens, om op die manier zo zelfvoorzienend mogelijk te worden. Met een dubbel voordeel: “Naast eigen gebruik kunnen de bedrijven de energie die ze opwekken ook zelf op het net gaan brengen”, luidt de boodschap bij MR Solar. “Zo kunnen ze niet enkel de markt mee gaan ondersteunen voor het opvangen van tekorten, ze kunnen bovendien zelf nog iets verdienen aan het traden. Kortom een investeringen in batterijen betaalt zichzelf sowieso terug. Ook Paul D’Hoore voorspelde recent dat de grootse uitdaging en opportuniteit voor bedrijven in de toekomst schuilt in storage.”
Iets wat ook bevestigd werd door een nieuw decreet van de federale regering, dat stelt dat bedrijven verplicht zullen worden om tegen 2035 minstens 25kilowattuur per m² op hun dak op te wekken. Bedrijven kunnen zich dus maar beter op voorbereiden voor er capaciteitsproblemen op duiken, of de prijs de hoogte in gekatapulteerd zal worden.
MR Solar ziet de toekomst rooskleurig, mede dankzij openingen op Franse markt en een gloednieuw uitvalsbasis in Duffel (een investering van enkele miljoenen). Kortom investeringen in mens en immo waar het bedrijf later de vruchten hoopt van te zullen plukken.
(Michaël Cambien)