Het warmtenet van de intercommunale MIROM Roeselare breidt tegen de zomer van 2017 uit met drie vertakkingen. Dit nieuwe traject van tien kilometer betekent een verdubbeling van het bestaande net. Voor de uitbreiding naar de KMO-zone West staat studie- en engeneeringsbedrijf Sweco Belgium (een onderdeel van een Zweedse multinational met 14.500 ingenieurs in Europa en 800 in België) in voor het gehele ontwerp, inclusief on-site aanpassingen en de werfopvolging, alsook voor het opmeten en digitaliseren van het bestaand warmtenet. MIROM Roeselare pakt zo naar eigen zeggen als eerste in Vlaanderen uit met een warmtenet die een KMO-zone zo uitgebreid van warmte voorziet. Het gaat om een nieuwe KMO-zone van 18 hectare aan de buitenring ten noordwesten van de verbrandingsinstallatie.
MIROM staat voor “Milieuzorg in Roeselare en Menen”. MIROM Roeselare is al sinds 1986 bezig met warmtenetten en mag zich in die zin een pionier van groene warmte noemen. Toen konden twintig organisaties genieten van deze groene warmte, goed voor een besparing van 2,6 miljoen liter stookolie. Door het veranderende energiebeleid breidt MIROM sinds 2010 haar warmtenet stelselmatig uit en sluit ze rechtstreeks woonwijken en hoogbouw aan. Hierdoor stond ze mee aan de wieg van de stichting Warmtenetwerk Vlaanderen. Een breed samengesteld platform, dat het gebruik van fossiele energie en de uitstoot van broeikasgassen wil verminderen door collectieve warmte- en koudenetten te bevorderen.
MIROM werkt volgens een welbepaald proces. Niet-recycleerbaar afval wordt op een temperatuur van 1.100°C verbrand in de verbrandingsoven van MIROM Roeselare aan de ring van Roeselare. Bij die verbranding komt warmte vrij die wordt omgezet in oververhit water waarvan de temperatuur wordt teruggebracht tot 110 °C. Dat warme water wordt via een ondergronds leidingnet naar diverse gebouwen gestuurd om ze te voorzien van verwarming en warm sanitair water. Het afgekoelde water stroomt vervolgens terug naar MIROM waar het opnieuw wordt verwarmd. (KC)