Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne legde zijn bezoek af in het kader van de zomerstages van Voka. Tijdens het zomerreces maakt Voka gebruik van de politieke luwte om politici aan het werk te zetten in één van hun bedrijven. Een leuke wisselwerking.
Voor minister Van Quickenborne was het geen standaarddagje meedraaien in een groot magazijn, maar direct met de voeten op het terrein of liever gezegd, op het water. Hij vaarde samen met CEO Patrick Reyntjens mee op de Noordzee, het nieuwe wingewest. Want Belgische topbedrijven innoveren er aan volle snelheid. Zo is GEOxyz pionier in het onderzoeken van de zeebodem voor de plaatsing en het onderhouden van windmolenparken. Via vol-elektrische drones en autonomous surface vehicles (ASV) doet het bedrijf aan dataverzameling. Binnenkort brengen het nichebedrijf een moederschip op waterstof in de vaart met meerdere ASV’s aan boord. Het motto luidt: efficiënter, groener en ook veiliger.
Op en top West-Vlaams ondernemerschap
Bij GEOxyz werken vandaag 200 medewerkers, vooral in Europa. Zeedrones (unmanned surface vehicles of USV) zijn net als andere drones de toekomst. Overal inzetbaar. Groen want volledig elektrisch, veiliger want quasi geen risico en vooral schaalbaar. GEOxyz wil nu de Verenigde Staten veroveren. Op en top West-Vlaams ondernemerschap.
Dat minister Van Quickenborne de Noordzee uitkoos als locatie voor zijn Voka Zomerstage is uiteraard niet toevallig. Eind 2020 werd het laatste windpark in de oostelijke zone afgewerkt, waardoor er sindsdien een totaal geïnstalleerd vermogen van 2.262 megawatt operationeel is in het Belgische deel van de Noordzee. “De Noordzee, ofte de 11e provincie van ons land, is cruciaal voor de (West-)Vlaamse economie en een bron van innovatie”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen. “We zijn dan ook verheugd dat de vice-eerste minister ervoor koos om zijn Voka zomerstage te lopen bij het West-Vlaamse GEOxyz.”
Nieuw tijdperk
Begin dit jaar gaf de ministerraad op voorstel van minister Van Quickenborne en minister van Energie Tinne Van der Straeten groen licht voor het opstarten van een overheidsopdracht voor de uitvoering van geofysische en geotechnische veldonderzoeken en interpretatiestudies in de ‘Prinses Elisabeth Zone’ in het Belgische deel van de Noordzee. Hierdoor wordt vaart gezet achter de realisatie van een tweede offshore windmolenparkzone in de Noordzee. De timing voor de toewijzing van de tenders en de bouw van het park zitten op schema. Op dit moment staat de oplevering van de tweede zone gepland vanaf de tweede helft van dit decennium.