Matthias Diependaele mocht letterlijk het vuur aan de lont steken. Hij richtte de vuurvlam op een matras van MMT, terwijl een derde persoon het vuur richtte op een matras die niet bio gebasseerd maar op basis van chemische processen tot stand was gekomen.
Het verschil was duidelijk: het brandvertragend effect was manifest aanwezig bij de integraal in Zwevegem geproduceerde matras. MMT, een typisch West-Vlaamse kmo met een honderdtal medewerkers en bijna 100 jaar op de teller, exporteert maar liefst 98 procent van zijn aanbod.
Een kwestie van sensibilisering
Pater familias CEO Jef Maes haastte zich tijdens de demonstratie om eraan aan toe te voegen dat er vier jaar research aan voorafgegaan was om tot deze op bioprocessen gebaseerde innovatie te komen.
“Maar we zijn vandaag bijzonder fier met het eindresultaat”, aldus dochter Aurelie Maes die samen met haar broer Thibaut de zaak leidt in de vierde generatie. “We ervaren bij onze klanten, wereldwijd, veel zin om dit product aan te schaffen, ongeacht de (verantwoorde) meeprijs. De consument moet helaas nog altijd gesensibiliseerd worden om bioproducten aan te schaffen. Maar de inhaalbeweging pro bio is duidelijk bezig.”
Maes Mattress Ticking zet overigens over de hele lijn zwaar in op bio. Ook de waterzuiveringsoperaties of de grondstoffen dragen datzelfde groene kleur.
Groene trein
De hele textielsector is kennelijk wakker geschoten, want van de 1 miljard deuro aan toegevoegde waarde die de sector realiseert op jaarbasis, is nu al 400 miljoen euro gebaseerd op bio gerelateerde producten of processen. Het moge duidelijk zijn: de groen trein dendert door Vlaanderen aan een hoge snelheid. Volgens Matthias Diependaele zit Vlaanderen inzake innovatie bij de wereldtop (plaats 5).
De minister-president herinnerde aan de uitdaging om op alle vlak innovatief te blijven. “De Vlaamse familiebedrijven spelen hierin een cruciale rol om onze welvaart in de toekomst te helpen verzekeren”, aldus Diependaele.