Airscan

Milieubedrijf Airscan maakt verontrustende analyse over de luchtkwaliteit in scholen

KNOKKE - Zes jaar na de oprichting van het gespecialiseerde milieuconsultancybedrijf Airscan, komt mede oprichter en Knokkenaar Antoine Geerinckx met een diepgaande analyse voor de dag over de luchtkwaliteit in scholen. De bevindingen zijn - eufemisch uitgedrukt - eerder verontrustend en vergen een nieuwe aanpak. Een en ander blijkt uit een diepgaand onderzoek dat Airscan gevoerd heeft in samenwerking en met de steun van Belfius. Belfius en Airscan benadrukken de noodzaak om te blijven investeren in de kwaliteit van de binnenlucht.

Airscan is gespecialiseerd in het het monitoren van de luchtkwaliteit en biedt baanbrekende oplossingen voor het meten en verbeteren van binnen- en buitenomgevingen. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën zoals IoT-sensoren en AI-gestuurde analyses, stelt Airscan scholen, bedrijven en overheden in staat om gezondere leef- en werkruimtes te creëren. Airscan is een CO2logic spin-off opgericht door Knokkenaar Antoine Geerinckx en Jerome De Waele.

Belfius bank en Airscan hebben nu drie jaar onderzoek achter de rug over de luchtkwaliteit bij 74 Belgische scholen, en dat binnen het zogenaamde Beats for Planet-project. Het onderzoek onthult hoge niveaus van binnenvervuiling die gezondheidsrisico’s opleveren voor kinderen, zoals ademhalings- en cardiovasculaire problemen, en leiden tot verminderde concentratie en academische prestaties.

Met 5.670 leerlingen die profiteren van verbeterde maatregelen voor de luchtkwaliteit, laat het onderzoek ook zien hoe een betere luchtkwaliteit in scholen een positieve invloed kan hebben op de gezondheid en schoolprestaties van kinderen. Ook worden quick wins en langetermijnmaatregelen belicht die scholen kunnen nemen om de luchtkwaliteit verder te verbeteren. Met het project willen Belfius en Airscan een positieve impact te hebben op de maatschappij door Belgische scholen te helpen de binnenluchtkwaliteit te verbeteren en gezondere leeromgevingen te creëren.

Op zoek naar veilige grenzen

Het Beats for Planet-project heeft drie belangrijke verontreinigende stoffen gemeten – koolstofdioxide (CO₂), fijnstof (PM₂.₅) en vluchtige organische stoffen (VOC’s) – en de resultaten waren verontrustend: terwijl 67% van de scholen veilige CO₂-niveaus haalde, overschreed maar liefst 84% de drempelwaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie voor PM₂.₅, en slechts 55% hield de VOC’s binnen veilige grenzen.

Deze gegevens benadrukken de dringende nood aan een betere luchtkwaliteit in Belgische scholen, vooral voor jonge kinderen die kwetsbaarder zijn omdat ze sneller ademen en hun immuunsysteem aan het ontwikkelen is. Blootstelling kan hun ademhaling en cardiovasculaire gezondheid schaden, hun concentratie verminderen en hun schoolprestaties beïnvloeden. “Beats for Planet wil elke school in België de inzichten en het advies geven die nodig zijn om te zorgen voor schone lucht voor kinderen en gezondere leeromgevingen te creëren,” zeggen Anthony Geerinckx en Jérôme De Waele, managing director van Airscan. “Onze bevindingen benadrukken het belang van tijdige verbeteringen aan de luchtkwaliteit en hoe het project kan helpen om scholen in heel België gezonder te maken.”

Tastbare resultaten met ventilatie en luchtreinigers

Voor het Beats for Planet-project installeerde Airscan 280 meetapparaten in klaslokalen, waarbij ze hun expertise op het gebied van luchtkwaliteit gebruikten om realtime gegevens te leveren en schooldirecties te begeleiden bij het verbeteren van de luchtkwaliteit. Scholen die geavanceerde ventilatiesystemen implementeerden, zagen de CO₂-niveaus dalen met 19%, de PM₂.₅ met 25% en de VOC’s met 46%.

In scholen waar luchtreinigers werden toegevoegd, daalden de PM₂.₅-niveaus met meer dan 50%, wat een veelbelovende oplossing is voor oudere gebouwen met slechte ventilatie. “Natuurlijke ventilatie alleen is vaak niet voldoende om de CO2– en verontreinigingsniveaus binnenshuis laag te houden, vooral in oudere gebouwen met weinig ramen of overvolle klaslokalen”, zeggen de partners van Airscan. “Het kan ook verontreinigende stoffen van buiten, zoals fijnstof, naar binnen brengen. De gegevens tonen duidelijk aan dat de aanbevolen oplossingen – of het nu gaat om geavanceerde ventilatie of luchtzuiveraars – de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeteren.”